Japán - Akár két év börtön egyetlen zeneszám jogellenes letöltéséért

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 2. 07:56

Akár kétéves börtönbüntetést vagy kétmillió jenes pénzbüntetést is kaphatnak azok, akik jogellenesen töltenek le fájlokat az internetről Japánban egy hétfőn életbe lépett törvénymódosítás értelmében.

A törvénymódosítást elsősorban a zeneipar védelmére, a kiadók erős lobbizásának hatására fogadta el a szigetország parlamentje. Japán a világ második legnagyobb zenepiaca, de iparági becslések szerint az országban egy legális médiafájl-letöltésre közel tíz illegális jut. A kiadók állítása szerint a kalózkodás miatt tavaly 16 százalékkal zsugorodott az internetes zenepiac.

A törvény értelmében akár egyetlen jogsértő fájl birtoklásáért is elítélhetnek valakit, de a vádemelést csak a szerzői jog tulajdonosa kezdeményezheti.

A júniusban elfogadott törvényt számos bírálat érte. Egyesek szerint hatásosabb lenne a feltöltőket megcélozni a kalózkodás megfékezésére, akiket jelenleg akár tízéves szabadságvesztéssel és tízmillió jenes pénzbírsággal is sújthatnak.

A japán ügyvédi kamara hétfői közleményében az írta: szerencsésebb lett volna, ha a letöltések által okozott jogsértéseket továbbra is polgári, nem pedig büntetőjogi ügyként kezelnék.

A törvény júniusi parlamenti jóváhagyásakor több japán kormányszerv, illetve a legfelsőbb bíróság honlapját is hackertámadás érte, míg 80, magát az Anonymous nemzetközi hackercsoport tagjának nevező maszkos ember Tokióban tiltakozott a jogszabály ellen.

Korábban az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is az internetes kalózkodást büntető törvények bevezetésével próbálkoztak, azonban a lakossági tiltakozás miatt egyik tervezet sem lépett életbe.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50