Új orosz táblagép iskolásoknak

MTI Sajtóadatbank, 2011. augusztus 22. 09:21

Iskolásoknak szánt új orosz tábla  PC-t mutatott be Anatolij Csubajsz, a Rosznano nanotechnológiai állami korporáció elnöke Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek, aki a Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint ezzel rövid időn belül másodszor vált az élenjáró orosz technológia áldozatává.

A lap értesülései szerint az új táblagépet a tanév elejétől szándékoznak kipróbálni nénány iskolában, de novemberben már kezdik építeni Zelenogradban a gyárat, ahol az "orosz iPad" készül majd.

"Vlagyimir Putyin rövid időn belül második alkalommal válik az élenjáró orosz technológia áldozatává. Nem olyan régen mutatták be neki az iPhone orosz konkurensét, most pedig az orosz "iPad-et". A forgatókönyv ugyanaz: a két gadzset messzemenően nem orosz gyártmány, hanem kínai alkatrészekből szerelik össze. Dizájnja és karakterisztikája alapján egyik sem ér a tengerentúli vetélytársak közelébe sem, mindkettő jóval drágább azoknál, és egyik sem fog vevőre találni" - írta a Moszkovszkij Komszomolec.

A lap szerint az új vívmány színes képernyővel és wifivel rendelkezik, képes videókat és zenét lejátszani. De több mint 70 ezer forintnak megfelelő összeg "egy szerkezetért, amely nem tud mást, mint szövegeket és képeket megjeleníteni", messze túl sok.

Az orosz újság úgy tudja, hogy az orosz "elektronikus tankönyvet" a brit Plastic Logic társaság gyártja majd, amely a Rosznanótól 700 millió dollárt kapott a zelenogradi gyár építésére. "A Plastic Logic első termékének, a Que ProReader elektronikus könyvolvasónak még tavaly piacra kellett volna kerülni, közzétették az árát és megállapodtak tartalomszolgáltatókkal is, de a piacra dobást többször elhalasztották, és végül lemondták. Most a megbukott brit szerkezet orosz fejlesztésként született újjá" - írta a lap.

Az ügy azonban talán nem ennyire sötét. A Plastic Logic ugyanis olyan újítást fejlesztett ki, amely hajlékony képernyők gyártását teszi lehetővé. Mivel a technológia lényegesen olcsóbb az eddigieknél, a brit cég megtörheti az ázsiai cégek monopóliumát a képernyőgyártásban. A Plastic Logic most eladó, és korábbi orosz sajtóértesülések szerint a Rosznano meg akarja vásárolni, ez esetben pedig Oroszország valóban élenjáró technológiákra tehet szert.

Kulcsszavak: Tablet PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magas felbontás és fejlett csatlakoztathatóság otthoni és irodai használatra

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 18:03

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17