Egyre többen tőzsdéznek interneten

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 10. 12:04

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kötött ügyletek 40 százalékát ma már internet alapú brókercégeken keresztül végzi a lakosság. Bár ez az arány még elmarad a tengerentúli statisztikáktól, a KBC Equitas szerint az online brókerek egyik nagy előnye, a kisebb jutalék arra ösztönözheti a lakosságot, hogy a jövőben ilyen formában forgassa megtakarításait.

A háztartások körében javult az online kereskedési platformok elfogadottsága az elmúlt két évben. Míg 2008 januárjában az internet alapú brókercégeken keresztül kötött üzletek aránya 18-19 százalék körül alakult, a tőzsde legfrissebb befektetői statisztikái szerint a magyar háztartások az idei év első kilenc hónapjában már megbízásaik több mint 40 százalékát különféle elektronikus felületeken adták. Az irányadó amerikai piacokon már az ezredforduló idején elérték ezt az arányt.

 "A régió háztartásai elsősorban költségérzékenységük miatt térnek át egyre nagyobb mértékben az internetes kereskedésre: míg egy online bróker ügyletenként átlag 0,2 százalék körüli díjjal dolgozik, addig a személyes bróker díja elérheti akár az 1-1,2 százalékot is ügyletenként. Ráadásul a hozzánk hasonló, modern internetes brókercégek számlavezetési díjat sem számítanak fel" - idézte a közlemény Tordai Pétert, a KBC Equitas vezérigazgatóját.

 Az átlagos megtakarítással rendelkező ügyfelek számára pedig korántsem mindegy, hogy a tőzsdén megforgatott pénzből néhány száz, vagy néhány ezer forintot vonnak le kezelési költségként. Online kereskedés esetében így kisebb árfolyammozgások is elegendőek a nyereséghez.

 A személyes bróker előnye az internet elterjedése előtt abban rejlett, hogy az átlagembernél előbb értesült a világ történéseiről, a piacokat befolyásoló folyamatokról. Ez az előny azonban az internet terjedésével már csaknem teljesen elenyészett. Ezért a brókereket elsősorban a több tízmillió forintot forgató ügyfelek keresik. A tapasztalatok szerint ugyanis számukra még ma is fontos ez a személyes, már-már privátbankár jellegű szolgáltatás.

 Az internetes brókercégek az ügyfeleknek szóló mondandót is az interneten adják tovább: hírleveleket, piaci elemzéseket, előrejelzéseket készítenek naponta. Az átlagos háztartás tőzsdei tájékozottsága azonban nem éri el egy profi befektetőét, ezért inkább támogatást, mint konkrét tanácsokat nyújtunk a lakossági ügyfeleknek - mondja Tordai Péter.

 Az öngondoskodás előtérbe kerülésével, az első tbsz (tartós befektetési számla) felhalmozási év lezárásával, illetve a várhatóan január elején életbe lépő adómérséklésekkel együtt a háztartások nagy része dönthet megtakarításainak minél kedvezőbb fialtatása mellett. Mivel a megtakarítókra jellemző tipikus befektetési méret havi néhány tízezer forint, az internet adta előnyök, így elsősorban az alacsonyabb költségek, egyre inkább előtérbe kerülnek.

Kulcsszavak: tőzsde

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38