Új magyar hi-tech találmányok az Innovációs TechShow-n

Kiss Ádám Zoltán, 2010. december 8. 20:50

Internettel keresztezett TV, mobil útikalauz, közösségi zenei platform - néhány példa abból a több tucatnyi hazai hi-tech fejlesztésből, melyek az idei Innovációs TechShow-n mutatkoztak be először a nagyközönség előtt.

Összesen 25 új magyar hi-tech találmány mutatkozott be kedden a budapesti Merlin Színházban megrendezett Innovációs TechShow alkalmából. A fejlesztések döntő többsége kis- és középvállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs programjainak eredményeiként jutottak el a termék, többek esetében a piaci bevezetés állapotába. A hi-tech találmányok között szerepel többek között az internetet tévéadással keresztező HybridBox, melynek papírjait az elmúlt hetekben vezették be a budapesti, majd a német részvénytőzsdére, vagy a napokban közel félmilliárd forintos kockázati tőke-befektetéssel támogatott mobiltelefonra fejlesztett idegenvezető-alkalmazást, a Pocket Guide-ot.

 

21. század Neumannjai, magyar CES és VHS kazetták

 

A nagyközönség számára is nyitott hi-tech kiállítást szakmai fórum kísérte. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár videó-köszöntőjében elmondta: "Magyarország számára az innovatív infokommunikáció az egyik legfontosabb kitörési pont, amelyet a kormány hosszú távú programokkal is támogatni kíván. Célunk fellelni a 21. század Neumannjait."

 

"A számok azt mutatják, hogy az Innovációs TechShow-n bemutatkozó kis- és középvállalatok nagyobb növekedési potenciált képviselnek, mint az átlag" - mondta előadásában Pukler Gábor. A Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke szerint a TechShow célja, hogy a nagyközönség számára kézzel foghatóvá tegye a hazai innováció eredményeit, bemutassa a technológiai fejlődés lehetséges irányait, és a Las Vegas-i CES-hez hasonló, gazdaságformáló tényezővé növekedjen pár éven belül.

 

A kiállítás résztvevői a helyszínen szavazhatnak a legjobb találmányra, a rendezvény az idei év legsikeresebb fejlesztésének odaítélt TechShow Nagydíj átadásával zárul. Az Innovációs Tech Show látványelemeit idén a MOME line készítette: a "Múzeum vagy Sikergyár" mottó alapján a technológiai evolúció meghaladott hordozóiból - VHS-kazettákból - készítettek formabontó berendezéseket.


 

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36