Nvidia GTX470, vagy ATI HD 5850/5870?

Kiss Ádám Zoltán, 2010. október 31. 08:14

A zöldek 40 nm-es technológiájú Fermi processzorával készült GTX470 az ATI HD 5850/5870 modelljeinek versenytársaként tölti be az űrt az erős középkategóriás grafikus kártyák terén az Nvidia termékpalettáján. Mit lehet tudni a világ leggyorsabb egymagos grafikus kártyájának kikiáltott termékről?

A GTX470 nem került gyorsan a boltokba, a késlekedés a gyártás körüli herce-hurca volt, ami abban is jelentkezik, hogy még a GTX480-ba épített Fermi sincs teljes erejében, vannak részek, amelyek letiltásra kerültek, csak hogy a termék elérjen végre valahára a boltok polcaira is. Régóta várunk már a gyártótól egy ilyen kártyára, mert a DirectX 11 sokáig hiányzott az Nvidia kínálatából és a Windows 7 megjelenését követően várható volt, hogy a játékprogram gyártók is elkészítik fejlesztéseiket az új platformon. Más részről az ATI jobb fogyasztású kártyái a sebességben is kezdték elnyomni az Nvidia kiöregedett korábbi GPU-jait, az új, visszafogott GTS450 és GTX460 sem tudta felvenni a kesztyűt velük.

A tesztek nagyon vegyesek, van olyan játék, ahol a GTX470 egyértelműen jobb, vannak olyanok, ahol a Radeon 5870 jobb, és van, ahol fej-fej mellett végeztek a GPU-k. Az ATI erőssége az alacsonyabb fogyasztás és az ezzel járó kisebb hőkibocsátás, az Nvidia alappal dolgozó mérnökök viszont felhasználhatták az elmúlt hónapok piaci tapasztalatait, a fejlesztések eredményeit és ütősebb megoldással rukkolhattak elő, mint azt fél éve tették volna.

Ez eredményezhette azt, hogy az egymagos kártyák között a GTX470-480 páros átvette a vezetést, kicsit alacsonyabb áron jobb összbenyomást nyújthatnak az ATI kártyáival szemben. Persze kinek-kinek mely gyártó termékei fekszenek közelebb a szívéhez, illetve mely teszteket érzi hitelesebbnek. Nem baj, az új Fermi lapkás grafikus kártyáknak legalább újra nyitottá tették a végső soron nekünk kedvező versenyt egy olyan termékkategóriában, amely az átlag felhasználó által is elérhető és kézzelfogható. A versenynek pedig alacsonyabb árakat és jobb termékeket kell(ene) eredményeznie.

A konkrétumok: két kézzelfogható kártya, egy az ASUS-tól és egy a Gigabyte-tól.  Mindkét megoldás 1280 MB GDDR5 memóriával felszerelt GTX470-es, azonban a működési frekvenciákat a két gyártó másként állította be. Az ASUS a referencia adatokat vette alapul a GPU-t 607 MHz-en, a shadereket ennek duplájával, 1215 MHz-en járatja. A processzor a 3348 MHz-en futó memóriákat 320 bites adatbuszon keresztül éri el. A hatalmas memória a nagy felbontás melletti gyors képfrissítésnél jön jól, de ne hagyjuk szó nélkül, hogy az nVidia többmonitoros valós 3D megjelenítést is ígér ezekkel a kártyákkal.

A 3D-s megjelenítés a GTX200-as kártyáktól megvalósítható az nVidiánál, de a Fermi-k ezt akár három monitoron is képesek megoldani, 180 fokos virtuális világot alkotva ezzel. Ehhez legalább két kártyát kell SLI-be kötnünk, ami nem lesz mostanában minden háztartásban megoldható, de a lehetőség nyitott. Visszatérve a két kártyához, a Gigabyte úgy gondolta, hogy nem hagy sok esélyt az ATI-soknak, eleve húzott órajelekkel teszi dobozba az új GPU-t: a processzor órajele 630 MHz, ennek megfelelően a shaderek 1260 MHz-en dolgoznak. A memória órajeléhez nem nyúltak a mérnökök, az 3348 MHz-en hagyták, bár a GDDR 5 képes lehet akár 4 GHz-en is működni. Aki a Gigabyte OC kártyáját választja, próbálkozhat a referenciánál magasabb Hertzek elérésével.

A Shader 5.0-ás támogatást nyújtó nVidia grafikus megjelenítők egyértelműen az nVidia támogatásával készülő, CUDA és PhysX technológiákat használó játékokban nyújtanak majd meggyőző előnyt és alternatívát a márka rajongóinak.
 

Kulcsszavak: ATI grafikus kártya nVidia

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50