KEK KH: csak a folyamatos adatközlést lassította a választási adatokat közlő portál elleni támadás

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 11. 12:02

Csak a folyamatos adatközlést lassította le október 3-án a választási adatokat közlő portál elleni támadás - állapította meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) pénteken lezárult vizsgálatában.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint az október 3-ai önkormányzati választási eredmények összesítése idején túlterheléses támadás érte a választási tájékoztató rendszert.

A támadás átmeneti fennakadást okozott a kiszolgáló eszközpark által nyújtott szolgáltatásban, vagyis a választás előzetes szavazatösszesítéseit tartalmazó www.valasztas.hu weboldal (az Országos Választási Iroda hivatalos honlapja) a támadás
időpontjától, október 3-án este 8 óra 20 perctől lelassult.

A közlemény szerint az üzemeltető az ilyen esetekre meghatározott akcióterv értelmében azonnal megtette a szükséges lépéseket, így a weboldal normális működése 30 percen belül helyreállt. A KEK KH hangsúlyozta, hogy a tájékoztató rendszerben tárolt adatokat illetéktelen módosítás, törlés nem érte. Az eredmények a támadás ideje alatt is folyamatosan érkeztek a szerverparkba, csak a publikálásuk volt lassúbb.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az incidens során illetéktelen hozzáférés, illetve bűncselekmény nem történt, ezért a hivatal az ügyben nem tett büntetőfeljelentést - áll a közleményben.
 

Kulcsszavak: =választás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár tízezer amerikai dollárt is lehet nyerni a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Az akár tízezer USA-dolláros díjazású HUAWEI XMAGE Awards 2024 versenyre 2024. szeptember 15-ig várják a jelentkezéseket, akár hazánkból is. A pályázat célja, hogy ösztönözze a mobiltelefonos fotózást, támogatva a kreativitást és az egyedi nézőpontokat. 

2024. június 12. 16:27

Húszezer résztvevő ismerkedhet az SAP legkorszerűbb megoldásaival Barcelonában

Június 11-én elstartolt a Sapphire 2024, az SAP éves szakmai konferenciájának európai állomása. Az üzleti szoftverek piacvezetője számos bejelentést időzített a barcelonai esemény idejére, így több tucat vállalati esettanulmány, megannyi együttműködési megállapodás, és az újabb meg újabb funkciókkal bővülő, legnépszerűbb vállalati szoftvereinek bemutatása adja meg a monstre háromnapos kongresszus tartalmi gerincét.

2024. június 12. 14:50

Az ABB célja a nettó zéró kibocsátású gyártás a bulgáriai Rakovszkiban lévő üzemében

Az ABB Energetika bulgáriai Rakovszkiban található gyára jelentős lépést tesz a nettó zéró káros kibocsátású működés felé azáltal, hogy a CO2e-kibocsátását 1250 tonnával csökkenti. Ez nagyrészt olyan energiaoptimalizálási intézkedéseknek köszönhető, mint a 100 százalékban mért és szabályozott energiafogyasztás, az épületfelügyeleti rendszer, a hőszivattyúk telepítése, a világítás LED-es korszerűsítése és az elektromos járművek (EV) töltőpontjainak kiépítése. 

2024. június 12. 13:11

Ez védheti meg a magyar cégek adatvagyonát a kiberbűnözőktől

Az elmúlt évek digitális forradalmának köszönhetően az adatkezelés kritikus fontosságú kérdés lett minden vállalat működésében. Azonban nagyon kevés az a cég, ahol az információkat megfelelő és hatékony protokollok mentén kezelik, ami nemcsak az üzleti hatékonyságra van negatív hatással, de az adatvagyont is veszélyezteti. Az új NIS2 irányelv célja, hogy az egész EU-ban szabályozza és megerősítse az IT biztonságot, különös tekintettel a kritikus infrastruktúrákat üzemeltető szervezetekre. A legtöbb KKV számára jogilag még nem kötelező érvényű az új irányelvnek való megfelelés, azonban az üzleti érdekek a kisebb cégek számára is megkövetelik a NIS2 minősítést, ami a hosszú távú versenyképesség alapja lehet.

2024. június 12. 10:15

Európa vezető zöld kriptobányászati vállalatává fejlődne a magyar Greenhash

Károsanyagkibocsátás nélkül, a megújuló erőművek bővülését felhasználva forradalmasítja a bitcoin bányászatot egy magyar techcég. Az Enerhash Technologies Zrt., mely az indulása óta eltelt három év alatt összesen több milliárd forint értékben kapott magánbefektetést, és idén év végéig belépne a BÉT XTEND piacára is. A nyilvános bevezetésre való felkészülés részeként a vállalat felveszi a Greenhash márkanevet. A cég tavaly kiugró, 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el és jelenleg is több zöld kriptobányászati projektet üzemeltet svédországi és új-zélandi vízierőművekkel együttműködve. A már megszerzett tapasztalatok tükrében, a tervezett forrásbevonásokkal együtt érdemi kapacitás és árbevétel bővülést tervez a cég. 

2024. június 11. 19:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30