GPU-gyorsítás a Chrome-ban is

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 31. 16:35

A Google Chrome fejlesztők számára kiadott előzetesében már ki is próbálható a rivális következő generációs böngészőkben is bevezetésre váró újítás, mely gépünk grafikus magjának teljesítményét is felhasználja a gördülékenyebb megjelenítés érdekében.

A Chrome külön szálként futtatja a grafikus magra alapozott megjelenítést, amely az ANGLE (Almost Native Graphics Layer Engine) segítségével OpenGL vagy Direct3D funkciókat vesz igénybe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a GPU egyre több feladatot vesz át, és minőségi, gyors hardveres gyorsítást érhetünk el, de egyéb, tartalomszerkesztő funkciókat is rábízhatunk videokártyánkra. Nem újdonság ez, giszen a grafikus magok mára sok gépben összetettebbek, nagyobb teljesítményűek és több processzort tartalmaznak, mint a gép központi magja, így logikus lépés ennek a böngészés közben többnyire kihasználatlanul heverő erőtartaléknak a kihasználása. Nem véletlen, hogy az összes nagy rivális is hasonló funkcióra készül böngészőiben, a Firefox 4 és Internet Explorer 9 is fontos újításként kezeli majd ezt a területet. Felmerül a kérdés, hogy hova ez a nagy rohanás hirtelen, hiszen eddig is működtek a jellemzően minden gépen elfutó böngészőprogramok? A cégek szeme előtt már a jövő lebeg, illetve annak újításai, leginkább talán a gyakorlatban most szabványosuló HTML5. Ez a szabvány lehetővé teszi eddig külön kezelt funkciók, mint a videolejátszás, animációk megjelenítését csak a böngésző motorjára hagyatkozva. Ez egységes, könnyen programozható weboldalakat vetít előre, melyek még látványosabbak lehetnek, ráadásul Flash telepítése nélkül. Mindez azonban azt jelenti, hogy a böngésző „éhesebb” lesz, hiszen az általa átvállalt funkciók energiaigénye is nála csapódik le. A Chrome 7-ben a hardveres grafikus gyorsítás már ki is próbálható, igaz, még nem nyilvános, csak a fejlesztők számára kiadott előzetesben.
 

Kulcsszavak: böngésző Chrome Google

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36