Ígéretes hazai fejlesztésű forgalomfigyelő okostelefonokra

Kovács Attila, 2010. május 11. 18:06

2010. május 11-én Jitti néven új interaktív, okostelefonos, színes ábrákkal teli forgalomfigyelő rendszert jelentetett meg a Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. Az élő bemutatóval is tarkított sajtótájékoztatón kiderült, a Jitti használatával eldönthetjük, egy adott városban melyik útvonalat válasszuk (vagy kerüljük el). A Magyarországot lefedő, pillanatnyi sebességtérképet közvetítő rendszer működése elsősorban – a hazánkban százezres nagyságrendben ilyen telefonnal rendelkezők – interneten szerveződő közösségére, a Jitti Klub tagjaira épül, akik az adatcsere révén útforgalmi információkkal segítik egymást.

Az élő bemutatóval is tarkított sajtótájékoztatón kiderült, a Jitti használatával eldönthetjük, egy adott városban melyik útvonalat válasszuk (vagy kerüljük el). A Magyarországot lefedő, pillanatnyi sebességtérképet közvetítő rendszer működése elsősorban – a hazánkban százezres nagyságrendben ilyen telefonnal rendelkezők – interneten szerveződő közösségére, a Jitti Klub tagjaira épül, akik az adatcsere révén útforgalmi információkkal segítik egymást.

A magyar fejlesztőkből álló csapat eddig iPhone-ra és Windows Mobile-ra készítette el az ingyenes alapprogramot, és terveik szerint hamarosan (három-három hónapos fejlesztésekkel) Android, Symbian és Blackberry rendszerű készülékekre is lesz a mobilra épülő rendszer.

Jitti a közösség kezében meglévő eszközökkel (GPS vevővel rendelkező okostelefonokkal), 2-3 percen belüli, azaz szinte azonnali forgalmi információkat biztosít, és könnyen áttekinthetően megmutatja a forgalom sebességét, így segíti a dugók elkerülését.

A forgalmi információ a gyorsan gyarapodó (az elmúlt 1 hét alatt 100-ról 1000-nél is többre nővő) „jittiző” felhasználói közösségnek és a Jitti Klub tagjainak. A fejlesztők korábbi számításai szerint nagyjából napi ötszáz aktív használóra van szükség ahhoz, hogy például Budapest teljes forgalmi térképét meg lehessen rajzolni. A programot úgy alakították ki, hogy a felhasználók teljes anonimitást élvezzenek: nem rögzítik az indulás és érkezés helyét sem, és regisztráláskor is csupán egy e-mail címet kell megadni. A Jitti alapszolgáltatás (ami a forgalmi információ gyűjtését és megtekintését tartalmazza) a közösséghez csatlakozók számára ingyenes. Ezek a közeljövőben várhatóan kiegészülnek más, részben fizetős szolgáltatásokkal is. A felhasználó az egyszerű és átlátható, jelenleg 2x4 kilométert (a közeljövőben pedig 5x10 kilométert) átfogó térképen látja a legfrissebb közlekedési állapotot, ahol különféle színek jelölik a torlódásokat vagy a „szabad” utakat.

A Jitti információi szerint Magyarországon jelenleg nagyjából 100 000 darab iPhone és hozzávetőleg ugyanennyi Windows Mobile (HTC, Samsung, Asus és más gyártók GPS képes eszköze) van használatban, ezért ezek klienseit fejlesztette, de rövid távú terveik között szerepel az Androidra, a Nokia és az Ericsson készülékeken futó Symbianra, valamint a Blackberry telefonokra történő fejlesztés is.

„Kevés az igazán érdekes és újszerű magyar fejlesztésű szoftver a platformunkon, de emellett a Jitti felhasználói szemmel is jól átgondolt termék. Használata teljesen automatikus, az adattovábbításhoz és megjelenítéshez az alkalmazás elindításán kívül semmi egyebet nem kell tenni, nem kell vezetés közben telefonon forgalmi központot hívogatni, vagy gombokat nyomogatni. Már most elkezdtük előkészíteni a kollégákkal a Jitti Windows Phone 7-re történő mihamarabbi kifejlesztését” – mondta a tájékoztatón Győrffy Péter, a Microsoft Windows Mobile termékmenedzsere.

A Jittihez GPRS, EDGE, 3G vagy HSDPA adatkapcsolat, beépített, vagy kapcsolt GPS, 10 MB szabad RAM,200 MB szabad területtel rendelkező memóriakártya, min. Windows 5.0 (illetve iPhone estén OS3.0), min. 320x240 képpont felbontású érintőképernyő szükséges.

A sajtótájékoztatón fontosabb elhangzott további információk:
1. a rendszer használata -- jelentkezést követően – ingyenes;
2. színekkel ábrázolják,milyen forgalmas egy út, útrészlet;
3. PC-s alkalmazás még nincs, az első várhatóan az iPad lesz;
4. elvileg 200 ezer okos mobileszközre lenne ma telepíthető a Jitti;
5. a taxisokat nem akarják a fejlesztők a rendszer használatából kizárni, együttműködést terveznek velük;
6. internet nélküli használat is lehetséges, de a színekhez nem jutna hozzá az ilyen alkalmazó;
7. az alkalmazás használata adatkapcsolatot igényel;
8. a fejlesztők keresik az együttműködés lehetőségét a GPS-forgalmazókkal és a közeljövőtől a hazai mobilszolgáltatókkal; ugyanakkor a Jitti nem akar beszállni a GPS-világba;
9. bevételt a Jitti Kft. az információgyűjtő közösségektől és új fizetős megoldásoktól (pl. emeltdíjas szolgáltatások, események bejelentése, traffipax-bejelentés stb.) vár.

További információ: www.jitti.hu és/vagy www.facebook.com/JittiKlub

Kulcsszavak: autotech okostelefon GPS

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Az LG új tévéivel sosem látott megoldások költöznek a nappaliba

Ha azt gondoltuk volna, hogy a tévék már nem képesek tovább fejlődni, hát tévedtünk. Mesterséges intelligencia, elképesztő grafikus teljesítmény és kábelmentes kialakítás – az LG legújabb televíziói számos felhasználási lehetőséget és minden eddiginél lenyűgözőbb vizuális élményt kínálnak.

2024. április 16. 19:47

Doom-klón és új játékok jelentek meg a HomeLAB-3-asra

A Neumann Társaság HCC szakosztályának pályázatán a több mint negyven évvel ezelőtt megjelent, házilag összeszerelhető magyar Homelab-3 hobbikomputerre készültek jóval későbbi vagy világszerte elterjedtebb számítógépekről ismert játékok, így például a Doom vagy a Wizard of Wor klónjai. A programozás fejlődését szemlélteti, hogy lelkes kóderek több generációval újabb platformok játékait tudták sikeresen adaptálni az ősgépre, csúcsra járatva annak képességeit.

2024. április 16. 16:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09