"E-Magyarország, e-kormányzat - 2009" konferencia: értékelés és előretekintés

forrás Prim Online, 2009. november 16. 18:36

Miközben a válság csillapodni látszik, a hatások és az átrendeződések ismeretében mérleget vonnak és terveznek a hazai információs társadalom és gazdaság kialakulásában érdekeltek. Az idei, immár nyolcadik E-Magyarország, e-kormányzat konferencia elemzi és összegzi az elmúlt bő hét évben történteket, az információs, a tudás alapú társadalom és gazdaság kérdéseit. A fejlett információs társadalmak hatalmas fejlődési ütemet diktálnak, ezért különösen fontos, hogy a tennivalókat nyílt fórumon beszéljék át a hazai szakemberek.

Magyarország fejlődése, a fejlett társadalmakhoz való felzárkózása múlik azon, milyen ütemben és intenzitással épülnek be mindennapjainkba a fejlett infokommunikációs technológiák és az ezek használatához szükséges gondolkodásmód. Az informatika és a digitális világ ugrásszerű térhódítása megköveteli, hogy az ország fejlesztési stratégiájában megfelelő hangsúllyal szerepeljen az infokommunikáció. Ezért 2009. november 19-20-án Siófokon ülnek ismét közös eszmecserére a kormányzati, közigazgatási, önkormányzati szektor képviselői, valamint az üzleti élet vezető informatikai cégei, hogy nyílt fórumokon ütköztessék álláspontjaikat és elképzeléseiket Magyarország jövőjéről.

„A kezdetektől ismerjük azt az összefüggést, miszerint társadalmunk és gazdaságunk fejlődési gyorsasága, a fejlett információs társadalommá és gazdasággá alakulása múlik  azon, hogy a mindenkori kormányzat mennyire ismeri fel az infokommunikáció fejlődésgeneráló szerepét, s emiatt rásegít szabályozási, támogatási és fejlesztési stratégiájával. Ezt a gondolkodásmódot, szemléletváltozást kérjük évről évre számon a kormányzat e témában megbízott döntéshozóitól” – mutatott rá Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a konferencia rendezője, aki szerint a rendezvény nem csak hiteles és önkritikus képet ad Magyarország állapotáról, de a széles körű párbeszédben a követhető utak is világosan kirajzolódnak.

A konferenciát idén olyan nevek fémjelzik, mint Oszkó Péter pénzügyminiszter; dr. Varga Zoltán önkormányzati miniszter; Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke, és dr. Baja Ferenc informatikáért felelős kormánybiztos, aki beszámol a futó projektek, fejlesztések tapasztalatairól is. Az üzleti élet meghatározó szereplői közül jelen lesz többek között Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója; Lazarovits Márk, a Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgatója; Papp István, a Magyar Telekom Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese. A két napos eseményen az információs társadalom jövőképének megrajzolásába már bekapcsolódnak a következő kormányzati ciklusban, 2010-ben, a kormányalakítóként szóba jöhető pártok szakemberei is, így másokkal együtt mondja el pártjának információs társadalom fejlesztési stratégiáját Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője is.

A konferencia díjátadónak is helyt ad: az E-közigazgatás és Neumann-díjakat Baja Ferenc és Stumpf István adják át. 

A kiállítással egybekötött, közel félezres látogatottságra számító konferenciáról bővebb információk a www.e-magyarorszag.hu weboldalon találhatóak.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

A Rakuten Viber visszatér a Formula E-be

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális vezetője örömmel jelenti be, hogy az ERT Formula E csapattal kötött új partnerség révén visszatér az ABB FIA Formula E World Championshipbe.

2024. május 11. 15:36

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket a vállalat generatív mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazása, a Copilot for Microsoft 365 támogat mind az üzleti, mind pedig az egyéni felhasználók esetében. A magyar is ezek között van.

2024. május 11. 13:43

Ilyen lesz az első, személyzet nélkül is működő magyar bolt

A tervek szerint már idén nyáron elindulnak az első távfelügyelt boltok Magyarországon. A technológia révén a hagyományos üzletek átalakítást követően személyzet jelenléte nélkül is nyitva tarthatnak, akár 24/7-es üzemmódban. 

2024. május 11. 12:01

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte legfrissebb CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. 

2024. május 11. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36