Új kategóriát vezet be a Leica az X1-essel

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 12. 17:42

Az új gép számos tulajdonságot vett át a cég csúcsmodellétől, de a jóval kisebb és olcsóbb D-Lux 4 kezelhetőségéből és felhasználóbarát menüjéből és megoldásaiból is kapott.

A Leica bejelentéseit mindig nagy érdeklődés övezi, még akkor is, ha valaki nem rendelkezik a gyártó általában igen jó minőségű, ám borsos áru termékeinek egyikével sem. A legtöbben jó félévvel ezelőtt még a D-Lux5 bejelentését várták, ám a cég ennél jóval izgalmasabb modellt mutatott be, a az X1-est. Az új kategóriát indító gép mind méretre, mind tudásra a népszerű és elérhető D-Lux4 és az új M9-es közé pozícionált modell. És itt nem csupán marketingfogásról van szó. Az X1-es gyakorlatilag a Leica M9 magnézium vázát kapta meg kisebb módosításokkal, és a felső réz kiegészítő elem nélkül. Az érzékelő mérete 23,6 x 15,8 mm-re csökkent a 35 mm-es csúcsmodellhez képest, ám ez még mindig igen nagynak számít az iparági szabványok szerint. A CMOS rendszerű szenzor 12,2 megapixeles felbontással bír, ami az aránylag nagy fizikai kiterjedés mellett ISO100 és ISO 3200-as érték közötti érzékenység használatát teszi lehetővé. A legfőbb különbség az M9-hez képest, hogy itt ugyan minden manuálisan is állítható, ám megvan a D-Lux sorozatból ismert automatizáció is. A nagytestvérrel ellentétben tehát van autófókusz, több üzemmóddal megtámogatva, és a 30-1/2000 másodperc közötti záridő beállításában is számíthatunk a gép segítségére. Van beépített vaku is, emellett a cég saját külső egységei is csatlakoztathatóak és teljes mértékben vezérelhetőek a vakupapucs segítségével.

Az X1 fix foglalatú F2,8-as, kisfilmes értéken 35 mm körüli objektívet kapott, makró módban 30 cm-es fókusztávolsággal. Hiányzik a gépről a korábban megszellőztetett markolat, ezt az M9-hez hasonlóan külön kell felszerelni. A képek komponálását vagy a 2,7 inches, 230 ezer képpontos LCD-n, vagy elektronikus keresőn keresztül végezhetjük, a képek pedig JPEG és DNG formátumban is menthetők SD, vagy SDHC kártyákra, majd akár HMNI kimenet segítségével a modern nagyfelbontású televíziókon, projektorokon is megtekinthetők. Mindet összevetve az X1 hozza a Leica legtöbb exkluzív tulajdonságát, a saját JPEG algoritmustól kezdve a kézi összeszerelésen át a minőségi optikákig. A modellt azoknak szánták, akik komolyan, de nem halálosan komolyan veszik a fényképezést, és egy minőségi, ízig vérig Leica, mégis akár esküvőkön is használható gépet szeretnének. Hogy az X1 az M9 és a D-Lux4 között helyezkedik el, azt ára is tükrözi, a nagytestvér árcímkéjének kevesebb mint harmadáért, de a kistesó áránál magasabb összegért, 2000 dollár körül vehetjük meg 2010 januárjától.

Kulcsszavak: Leica

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09