Profi távmérős csúcsfényképező: M9

Kiss Ádám Zoltán, 2009. szeptember 9. 20:04

A Leica a korábbi kisfilmes hagyományait tovább vivő M8-ast cserélte le az egymillió forint fölötti értékű 18,5 megapixeles új modellre.

A 35 mm-es kisfilmes szabvány megteremtőjeként is ismert Leica ezt a méretet alkalmazta az új távmérős csúcsmodell kialakításakor, a szenzor felbontása 18,5 megapixel. Ezzel a fizikai kiterjedéssel és az új kialakítású mikrolencsével együtt ez a megoldás igen magas valóban használható érzékenységet és egyben a képsarkok megjelenítésének pontosabb mivoltát eredményezi. A távmérős tulajdonságok az objektívben tetten érhetők, a már megszokott 0,68-szoros nagyítással rendelkező keresőben, mely egyben automatikus parallaxis kompenzációt is kapott, hogy mindig a képre kerülő kivágást láthassuk benne. Az 1/4000-es záridőre képes  Leica M9-es JPEG és DNG (RAW) képformátumban használható, maximálisan 5212 x 3472 pixeles felbontásig. A RAW fájlok tömörített és tömörítetlen formában is tárolhatók, 18 és 36MB közötti méretben, maximálisan 32 GB-os SD, vagy SDHC kártyákra. A szürke vagy fekete változatban készülő gép a kisfilmessel egyező méretű szenzor miatt objektívgyűrű használata nélkül képes fogadni minden M sorozatú optikát, ami azért is fontos, mert ezek a kitűnő rajzolatú egységek nagyban hozzátettek a legendás M gépek sikeréhez. Tény, hogy számos Panasonic gépen is Leica lencséket találhatunk, ám ezek legalább a külső bevonat anyagában mindenképpen eltérnek a drágább Leica optikáktól, melyet akár olcsóbb gépeiken használnak. A múlt mellett a cég a jövőbe is tekint a 6 bites objektívjelölés alkalmazásával. A bevált 1900 mAh-s akkuval érkező, 2,5 inches 230 ezer képpontos LCD megjelenítővel érkező gép másodpercenként 2 képes sorozatfelvételre képes, maximálisan 8 felvételig.

Mivel itt a cég büszkeségéről és egyben az egyik legdrágább modelljéről van szó, az M9 az elődhöz hasonló figyelmet kap a gyárban. Kézi összeszerelésű digitális fényképezőgépről beszélünk, ami magnézium tokra szerelt rég elemekből áll össze. Nincs benne autófókusz, vagy a ma divatos mosolyfelismerés, de nem is erre készült a leginkább profiknak szánt modell. Javítottak viszont a kezelhetőségen, ami azért még néha a professzionális felhasználóknak is fejtörést okozott, az ISO 80 és ISO 2500 közti érzékenységet az új ISO gombbal, a többi funkciót gyorsabban és praktikusabban érhetjük el. Ez a gép tehát nem a számokkal fog elkápráztatni, viszont amit tud, azt éveken keresztül megbízhatóan tudja nyújtani. Nem véletlen, hogy az M9-hez is 3 év garancia és Európában 4850 fontos, vagyis jóval egymillió forint fölötti árcímke jár.

Kulcsszavak: Leica kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05