Új MMKlaszter fejlesztések

Kovács Attila, 2009. augusztus 27. 22:09

Augusztus 27-én két vadonatúj fejlesztést mutatott be Magyarország legnagyobb és egyik legeredményesebb innovációs összefogása, a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter). A magyar kis- és középvállalkozások és egyetemek összefogásával kifejlesztett egészségügyi célokat szolgáló ékszercsalád, valamint a mobiltelefonon futó zenehallgató szoftver akár átfogó nemzetközi sikerre is számíthat.

All-Fitt: Egészségügyi megoldás


Ékszerbe ültetett szenzorok segítségével másodpercre pontosan követhetők az ékszer viselőjének bizonyos élettani folyamatai – ez az ötlet adta az AITIA International Zrt., az AperTech Informatikai Kft., az Innomed Medical Zrt., a Médialab Kft. és a MOME Nonprofit Kft. együttműködésének alapját, amely az MMKlaszter segítségével jött létre.

Az öt szervezet közös projektjének célja olyan ékszerként viselhető gyűrűk, karkötők, fülklipszek, órák és testékszerek kifejlesztése, amelyek a beléjük ültetett szenzorok segítségével képesek érzékelni viselőjük testhőmérsékletét, pulzusát, vérnyomását, EKG jelét, vércukor- és véralkohol szintjét, vagy akár az elégetett kalóriák mennyiségét és az UV sugárzás erősségét.

Az All-Fitt termék és szolgáltatás portfólió lehetőséget nyújt az önálló egészséges életmód gyakorlásában és az életminőség javításában a szabadidő sportolóknak, a középkorú és annál idősebb generációknak, illetve mindazoknak, akik tudatosan kívánnak odafigyelni testük visszajelzéseire. Az ALL-FITT termék és szolgáltatáscsalád a saját demográfiai, földrajzi és életciklusnak megfelelő egészségügyi referencia paraméterek értelmezésével és a szakértők értékelésével nyújt aktív támogatást a célcsoport számára.

Ezek az ékszerek komoly segítséget jelenthetnek viselőjüknek egy egészségesebb életmód kialakításában, sportolóknak az ideális edzésterv összeállításában, vagy időseknek a pillanatnyi egészségi állapotuk nyomon követésében. A szenzorok által mért adatok egy webes felületen keresztül tekinthetők meg, amely egyben segítséget is ad az eredmények értékeléséhez. A szolgáltatást opcionálisan igénybe vehető orvosi call center teszi majd teljessé.

A termékcsalád első darabja egy pulzust, testhőmérsékletet és UV sugárzást mérő fülklipsz a tervek szerint már 2010 első negyedévében kereskedelmi forgalomba kerül, míg a teljes, öt darabból álló portfolió 2010 harmadik negyedévétől válik elérhetővé a boltok polcain. A fejlesztők 2010 végére már több ezer felhasználóra számítanak

„Ebben a folyamatban a Magyar Telekom várhatóan mint szolgáltatópartner jelenik meg, és segíti a termékcsalád hasznosítását” – mondta Pukler Gábor, az MMKlaszter elnöke, a Magyar Telekom Új Üzleti Lehetőségek és Üzletfejlesztési Ágazat Innovációs és Üzletfejlesztési igazgatója.

A termékek és a hozzájuk kapcsolódó webszolgáltatások kifejlesztésének költsége körülbelül 510 millió forint, amelynek egyik felét a projektben résztvevő szervezetek biztosítják, a másik felét pedig az MMKlaszteren keresztül elnyert, az akkreditált klaszter tagok innovációs tevékenységét támogató Európai Uniós pályázat fedezi.

Wondeer: az iTunes magyar konkurenciája

Sokan vannak, akik nem szívesen fizetnek zeneszámok letöltéséért, míg a fájlcsere illegális tevékenység. Erre a helyzetre kínál megoldást az Artklikk Kft. a Carnation Zrt., a PORT Data Kft. és a Wondeer Kft. által kifejlesztett újfajta alkalmazás, amely mobilinternetezésre alkalmas készülékeken keresztül biztosít zenehallgatást a tervek szerint számonként mindössze néhány forintért. A projekt résztvevői az MMKlaszter segítségével találtak egymásra.

Az alkalmazás felhasználói több ezer dalt tartalmazó zenei adatbázis repertoárjából választhatják majd ki a kívánt zeneszámot. A megoldás újdonsága, hogy – a jelenleg széles körben elterjedt fájlletöltés helyett – a zeneszám streaming formátumban érkezik a megrendelő mobiltelefonjára, így az jogilag nem kerül birtokába. A tervek szerint a felhasználók a szolgáltatást havi átalánydíjért vagy dalonkénti tranzakciós díjért cserébe vehetik igénybe.

A szolgáltatás a jogtiszta zenei tartalmak beszerzését és folyamatos bővítését több különböző forrásból biztosítja majd, együttműködve a legnagyobb kiadókkal és jogdíjtulajdonosokkal. A szolgáltatás újszerűsége az alkalmazott technológiákban és az egyedi üzleti- és árazási modellben rejlik. A szolgáltatás képviselői szerint a felhasználók ezáltal a jelenleg elérhető letöltés alapú zenei szolgáltatásokénál jóval kedvezőbb áron élvezhetik kedvenc zenéiket, ezzel kínálva a felhasználók számára választási lehetőséget a piacot jelenleg uraló iTunes, eMusic stb. szereplők mellett.

Az alkalmazás várhatóan jövő tavasszal kerül kereskedelmi forgalomba, és a fejlesztők 2010 végére már több tízezer felhasználóra számítanak világszerte. A projekt költségvetése 560 millió forint, amelynek 50 százalékát a tagok adják, 50 százalékát pedig az akkreditált klaszter tagok innovációját támogató Európai Uniós támogatás teszi ki, amelynek elnyerésében az MMKlaszter működött közre.

 

Kulcsszavak: MMKlaszter

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05