econet.hu: megerősödött üzletágak, másfélszeres árbevétel

forrás Prim Online, 2009. február 25. 09:28

Az econet.hu cégcsoport 2008-ban 6,447 milliárd forint árbevételt ért el, mely 47 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának teljesítményét. A társaság csoportszintű üzemi eredménye 48 százalékkal emelkedve 309 millió forintra növekedett. A 2008. évi EBITDA 30 százalékkal, 547 millió forintra nőtt, a csoport adózott eredménye pedig 97 százalékkal emelkedve 80 millió forintot ért el.

A terveket teljesítő médiaüzletág piaci részesedése növekedett, növekvő árbevételt biztosítva a társaság számára.

Az ingyenes programmagazinok szegmensében - az üzletág meghatározó terméke-, az Est magazinok piaci részesedése 60% feletti. A sajtópiaci termékfejlesztéseknek (EST.TV Magazin, Time Out Budapest) köszönhetően az EMG Print portfolió piaci részesedése 2008-ban jelentősen nőtt, és megközelítette az 5,5 százalékot. A teljes magazinpiac listaáras bevételei 2008-ban mindössze 4 százalékkal nőttek, az EMG Print üzletága ugyanakkor 2008-ban közel 18,5 százalékkal növelte listaáras bevételeit.

A econet.hu csoport a rádiós piacon is jelen van, a radiocafé 98.6-tal, melynek árbevételei 2008-ban 11 százalékkal növekedtek, többek között az egyedi értékesítési modellnek köszönhetően. Ez a nagyságrend lényegesen meghaladja a rádiós piac 2008. évi növekedésének mértékét.

A csoport portfóliójának eleme még EMG Online, bevételeinek növekedése közel megegyezik a piaci növekedési trenddel, piaci részesedése relatív alacsony, várhatóan csak 2009-ben fogja átlépni az 1 százalékot. Az indoor piac mozgása gyakorlatilag teljes mértékben az EMG kezében van, az EMG Indoor értékesítési bevételei 2008-ban is növekedtek.

A Sziget Kft. eredménye - a megszerzett részesedés 50 százalék alatti mértéke miatt - egyelőre nem kerül teljes körűen bevonásra az econet.hu Nyrt. konszolidációjába, erre csak a következő 25 százalékos üzletrész megvásárlásával, 2009-ben kerülhet majd sor. A Sziget Kft. által elkészített előzetes mérleg szerint a 2008. évi EBITDA teljesítmény 229 millió forint, mellyel az akvizíció kapcsán meghatározott 2008. évi 200 millió forintos EBITDA teljesítmény elvárást a Sziget Kft. túlteljesítette.

A telekommunikációs üzletág internetszolgáltatásból származó árbevétele 2008-ban közel 20 százalékkal növekedett, miközben a hazai ADSL-piac bővülési üteme lelassult. 2008-ban a vállalati szegmensnek értékesített Megafone telefonszolgáltatás bevétele közel 50 százalékkal emelkedett, az üzletág bevételének már 12%-át eredményezte. Lakossági ügyfelei számára az internetszolgáltatás mellett a társaság elérhetővé tette - az üzleti partnerek körében már sikeresen működő, CP alapú - hangszolgáltatási termékét, így a több lábon álló szolgáltatási kör a lakossági területen is megvalósult.

A távközlési piac szempontjából fontos esemény volt 2008 októberében a Nemzeti Hírközlési Hatóság által mobil kiírt pályázat, melyre az Externet Nyrt. és a Telekom 4 Magyarország Távközlési Zrt. által közösen alapított, DreamCom Távközlési Kft. benyújtotta pályázatát. Jelen pillanatig pályázati eredmény még nem született. A DreamCom Kft.-ben az Externet Nyrt. 30 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Kulcsszavak: Econet.hu +mérleg

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59