Kína kiadta a 3G licenceket

Milkovits Gábor, 2009. január 8. 20:12

A kínai Ipari és Információ-technológiai Minisztérium hosszas várakozás után végre kiadta a mobiltelefonos 3G hálózathasználati engedélyeket az ország három, állami tulajdonú mobilszolgáltatójának.

A kínaiak, valószínűleg gazdasági és politikai okokból egyaránt, egyszerre három technológiát támogatnak: a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának számító China Mobile a hazai fejlesztésű TD-SCDMA hálózat működtetésére kapott engedélyt, míg a China Unicom az Európában elterjedt WCDMA, a China Telecom pedig az inkább Amerikában, Dél-Koreában és Japánban használt CDMA 2000 hálózatot fog üzemeltetni. A 3G technológiák új bevételi forrásokat nyithatnak a kínai mobilszolgáltatók számára, elsősorban a nagyvárosokban, ahol a felhasználók meg tudják fizetni a magasabb adattovábbítási díjakat. Emellett persze a készülékgyártóknak is hatalmas lehetőséget tartogat a világ legnagyobb felvevőpiaca, ahol, ha a fejlett térségekhez arányaiban nem is mérhető, de még így is óriási kereslet várható a mezei készülékeknél jóval nagyobb nyereséggel kecsegtető okostelefonok iránt.

A lehetőségek persze nem születnek ingyen: a kínai kormány közleménye szerint a három mobilszolgáltató összesen mintegy 41 milliárd amerikai dollárnak megfelelő összeget fog hálózatépítésre költeni az elkövetkező két évben. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ennél hamarabb nem is várható teljes lefedettség a milliárdot jóval maghaladó népességű országban, azaz a 3G előfizetések száma is csak fokozatosan fog emelkedni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09