IKT-piac 2007: bővülésben országunk régiós sereghajtó

Kovács Attila, 2008. november 6. 18:06

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) megbízásából 2008-ban harmadik alkalommal készített az IDC átfogó felmérést a magyar informatikai piacról. A tanulmány most először a távközlési szolgáltatók piacát is górcső alá vette. IVSZ infokommunikációs technológiai (ikt) piaci tanulmánya, amelyet ma sajtótájékoztató keretében ismertettek, a 2007. évi magyarországi belső és export informatikai, illetve a távközlési szolgáltatási piacok méretét, szerkezetét és az előző évhez hasonlított alakulását tárgyalja.

A tanulmány főbb megállapításai a következők:

A magyarországi informatikai és távközlési piac együttes mérete 2007-ben elérte az 1476 milliárd forintot, a távközlési szolgáltatási piac mérete kismértékben visszaesett, az informatikai piac igen visszafogott ütemben nőtt. A távközlési szolgáltatások hazai piaca a múlt évben elérte a 885 milliárd forintos végfelhasználói költést, közel 2 százalékot esett vissza az előző évhez képest. Ennek elsődleges oka a hangalapú szolgáltatások szegmensének csökkenése. Az ezen a piacon tapasztalható verseny arra kényszeríti a szolgáltatókat, hogy diverzifikálják kínálatukat és új bevételi források felé forduljanak, mint amilyen a mobil adatszolgáltatás vagy a mobilinternet-hozzáférés. A bevételek megoszlása: mintegy mobil hangszolgáltatás 47,6 %; vezetékes hangszolgáltatás 30,5%, internet-hozzáférési és adatátviteli szolgáltatások 21,9%.

Informatika: a végfelhasználó szervezetek külső beszállító javára történő informatikai költését tükröző konszolidált informatikai piac meghaladta az 590 milliárd forintot, növekedése pedig 4,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi, 2006-os méretét. Megoszlás: informatikai szolgáltatások 264 milliárd forint, hardverbeszerzések 231 milliárd, szoftverbeszerzések 95 milliárd forint. Az IT szolgáltatások a piac bevételeinek mintegy 44,7 százalékát adták, a hardverértékesítés 39,2, míg a szoftverértékesítés 16,1 százalékot képviselt.

Az IDC azt találta, hogy 2007-ben a végfelhasználók minden ezerforintnyi költése 1495 forintos forgalmat eredményezett az informatikai vállalatoknál. Ami az ügyfélméret szerinti megoszlást illeti, az 500 alkalmazott feletti létszámmal rendelkező vállalatoktól származott az informatikai költés 42,8%-a. A közepes, 100-499 alkalmazottat foglalkoztató vállalatok és szervezetek szegmense a piac 26%-át adta, míg a 10-99 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok és szervezetek 17%-ot tettek ki a teljes piacból. A 0-9 alkalmazottal rendelkező mikrovállalatok és a háztartások adták a költés maradék részét (14 %). 2007-ben az informatikai költés a magyar piacon a harmadik legnagyobb volt a kelet-közép-európai régióban Lengyelország és Csehország mögött. Növekedés szempontjából az euróban kifejezett bővülés 9,7 %-os, mellyel Magyarország a sereghajtó országok közé tartozik Csehországgal, Horvátországgal és Szlovéniával együtt. Növekedés szempontjából Románia és Bulgária, 26,1 illetve 23,8 %-os bővülésével Vezeti a régiós mezőnyt. közül.

Keresztesi János, az IVSZ elnöke a számok tükrében értékelt. Néhány megállapítása:

  • Magyarországon még mindig nagy infrastrukturális beruházások folynak,
  • a közszféra állománya még mindig inkább maga fejleszti az alkalmazásokat,
  • a vállalatok nem használják ki kellően az IT által nyújtott hatékonyság-növelési lehetőségeket,
  • a régióban, illetve a hazai vállalatméreteket figyelembe véve, Magyarországon a legrosszabb a kis- és középvállalkozások IT ellátottsága, aminek elsődlegesen gazdasági okai vannak. További gond, hogy nincsenek kellően felkészülve, illetve nem található a közelükben olyan informatikai cég, amely vállalná részükre az IT-szolgáltatást;
  • 2009-ben várhatóan a hazai bankszektor fog a jelenlegi krízis helyzetből a regenerálódni. 
Kulcsszavak: IVSZ trend

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59