Visszatért pályájára az egyetlen kazah műhold

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 3. 12:39

Négy hónappal azután, hogy kikerült a földi irányítás ellenőrzése alól, váratlanul visszatért előre kijelölt Föld körüli orbitális pályájára a KazSat-1, az egyetlen kazah műhold.

Az oroszországi Hrunyicsev űripari cég, amely a műholdat gyártotta, pénteken közölte, hogy az űreszköz, miután elvégeztek rajta néhány műszaki ellenőrzést, remélhetőleg ismét normálisan fog működni.

A KazSat-1-es műholddal júniusban szakadt meg a kapcsolat, két évvel azután, hogy a műholdat egy orosz hordozórakéta pályára jutatta. A szakemberek már lemondtak arról, hogy valaha is megtalálják, ezért fontolóra vették, hogy elhalasztják a négy egységből álló kazah távközlési műholdflotta második tagjának 2009 decemberére tervezett indítását.

Az orosz-kazah együttműködésben készült műholdat 2006 júniusában bocsátották fel az Oroszország által használt kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, Nurszultan Nazarbajev kazah és Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében. A műhold feladata, hogy tv-műsorokat és adatokat továbbítson Kazahsztán, továbbá Közép-Ázsia és Oroszország központi részének területeire, illetve biztosítson műholdas összeköttetést az előfizetőknek. A 65 millió dollárba került, csaknem egytonnás űreszköznek az elképzelések szerint 12-15 évig kellene működnie.

Kulcsszavak: műhold

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A spanyol energiaparkokban is a Smart-Ex 03–5G okostelefon digitalizálja a kommunikációt

A Cepsa, Spanyolország egyik legnagyobb integrált energiavállalata, két energiaparkot üzemeltet Dél-Spanyolországban. Az üzemek alkalmazottai évek óta a Pepperl+Fuchs termékekre támaszkodnak, hogy kommunikáljanak egymással és dokumentálják a napi feladatokat, például a karbantartást. Az 5G bevezetése új szabványokat teremtett a rendelkezésre állás, a hálózati lefedettség és a késleltetés tekintetében, lehetőséget teremtve arra, hogy a meglévő Smart-Ex 02 készletet fokozatosan cseréljék le a Pepperl+Fuchs gyújtószikramentes Smart-Ex 03 5G okostelefonjaira.

2024. május 30. 14:11

Különleges kedvezményekkel indítja a nyarat a Samsung

A nyár beköszöntével több sportesemény is elrajtol, itt az ideje a közös szurkolásnak. Ezzel párhuzamosan, 2024. június 3-án 10 órakor indul a Samsung fesztivál, a vállalat háromhetes promóciója, amely során a felhasználók 2024. június 24-én 9 óráig kedvezményekkel válogathatnak a Samsung legújabb zászlóshajó mobilkészülékei, tévéi és csatlakoztatható háztartási gépei közül*, hogy az új eszközökkel még magával ragadóbb szurkolói élményt élhessenek át a nyári meccsnézések alkalmával.

2024. május 27. 20:27

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52