Networks 2008 a Margitszigeten - Az idén 2,1 milliárd az eMagyarország programra

Kovács Attila, 2008. október 1. 08:14

A hosszú múlttal rendelkező Networks nemzetközi konferenciasorozatot 2008-ban ismét Magyarországon rendezik meg,  a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (BME‑TMIT) közös szervezésében. A szeptember 28-29. (tutorial szekciók), illetve szeptember 30. és október 2. (plenáris és szekciós előadások) közötti rendezvényre 31 ország képviseletében 258-an (kétharmad részben külföldiek) regisztráltak. Összesen 90 technikai szekciós előadás hangzik el.

A konferencia mai sajtótájékoztatóján Sallai Gyula, a Networks 2008 elnöke elmondta: azzal, hogy a 13. International Telecommunications Networks Strategy and Planning Symposium (Networks 2008) rendezési jogát 1994 után ismét Magyarország nyerte el, a konferencia nemzetközi szervező bizottsága a hazai infokommunikációs kutatás-fejlesztés eredményeit ismerte el, egyben lehetőség arra is, megerősítse Magyarország szerepét, elismertségét a szakmai és tudományos munkában. Kiemelte: a konferencia szlogenje nem véletlenül „Convergence in Progress”. A kommunikációs, információs és médiatechnológiák konvergenciája, egymást erősítő összefonódása óriási lehetőségeket nyújt képességeiket nemcsak egyesítő, hanem annál is többet nyújtó integrált távközlési-informatikai-média szolgáltatások és termékek felajánlására. Ez nemcsak az érintett piacok integrációját eredményezi, hanem komoly kihívásokat jelent a hálózatok fejlesztői és tervezői számára és hatással van a jogi szabályozásra is. A konferencia fő fókuszterületeiről szólva, az elnök a konvergencia lehetőségei, eredményeinek műszaki, gazdasági kihatásai és eladhatósága mellett hangsúlyosan a tartalom, a mobilitás és az új generációs hálózatok (NGN) kérdéseit is a kiemelendők között említette. "Nem csak hálózatok, de például az üzleti modellek változása és a szabályozással összefüggő kérdések is terítékre kerülnek" - mondta Sallai Gyula.

Bódi Gábor, a MeH infokommunikációért felelős szakállamtitkára kiemelte: a konferencia témaköre kormányzati szempontból is nagyon aktuális (lásd stratégiai tervezés, "konvergencia" stb). A kormányzat szándéka, hogy a témakört egységes keretben kezelje. 

A kiállítással is színesített Networks 2008 konferencia sikeres megszervezésében meghatározó szerepe volt az NKTH, az Ericsson Magyarország, a Magyar Telekom, a Nokia Siemens Networks, az NHIT, a Magyar Tudományos Akadémia és az IEEE támogatásának.

További részletes információk

Az idén 2,1 milliárd forintot költ a kormány az eMagyarország programra, s most a fő cél az, hogy az elérési pontokon megfelelő szakemberek segítsék a felhasználókat az internet alkalmazásában és a szolgáltatások igénybevételében - mondta Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációért és eKormányzatért felelős szakállamtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a tervek szerint jövőre is hasonló nagyságrendű összeget költenek a programra.

A szakállamtitkár kifejtette: a kormányzati hálózati infrastruktúra már megfelelő minőségű és sűrűségű ahhoz, hogy az állam egyre több tartalommal töltse fel. A szolgáltatói állam kialakításához azonban nemcsak tartalom kell, hanem az is, hogy az állampolgárok a meglévő hálózatokat ismerjék, elérjék és használni tudják a végpontokat.
MTI

Kulcsszavak: HTE konferencia

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50