"Szélessávot mindenkinek" programon gondolkozik az EU

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 26. 19:35

A szélessávú hozzáférések terjedésével az ilyen jellegű szolgáltatás lassan eléri azt a szintet, amitől már minden EU polgár részére garantálni kellene a gyors hozzáférést.

Az Európai Unióban létezik egy mindenki számára esélyegyenlőséget biztosító program, mely a szolgáltatókra is vonatkozik. Az Általános Szolgáltatói Kötelezettségek (USO) alá eső feltételeket minden EU államban biztosítani kell. Ezek közé tartozott eddig például a telefon kérdése. Bizonyos területenként legalább egy fizetős utcai telefonnak kell lennie, kötelező telefonkönyvet elérhetővé tenni, vagy a segítségre szorulók szolgáltatásokhoz való hozzáférését biztosítani. Az internet-hozzáférések kérdését eddig részben a telefonvonalakhoz kötötték. Az internet terjedésének és biztosításának garanciája volt, hogy a vezetékes telefonvonalakat műszakilag olyan szinten kell tartani, hogy azok internet-hozzáférést biztosítsanak. A kérdés azonban eddig is az volt, mi is nevezhető internet-hozzáfésérnek. Az Egyesült Királyságban például ezalatt azt értették, hogy minden fix vonalon lehessen betárcsázós modemes kapcsolatot létesíteni 28,8 kbps sebességgel. Ez azonban a jelek szerint meglehetősen önkéntes választás, ugyanígy lehetne 11, vagy éppen 128 kbps is. A szélessávú hozzáférés ma az uniós háztartások 36 százalékában található, és gyorsan közelít az 50 százalék felé. Az éves bővülés eddig a hozzáférések arányában 20 százalék volt. Ebből vezeti le Viviane Reding telekommunikációs bizottsági tag, hogy akár 2010-re elérhetjük azt a szintet, amikor a többség már szélessávval rendelkezik, így ezt a lehetőséget mindenki számára  biztosítani kellene. A részletek még kidolgozás alatt állnak, és nem tisztázott az sem, hogy mi is nevezhető 2008-ban szélessávnak, mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy az EU egy teljesen új programba kezd, és euromilliárdokkal segíti elő a szélessávú hozzáférések számának még gyorsabb növekedését.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38