Nemzetbiztonsági Kabinet: meg kell erősíteni a fontos intézmények informatikai biztonsági védelmét

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 15. 09:04

A Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki ülésén úgy döntött: meg kell erősíteni a fontos intézmények és létesítmények informatikai biztonsági védelmét és fel kell gyorsítani az informatikai biztonságot fokozó törvény-előkészítést - közölte a testület ülése után Szilvásy György miniszter titkársága az MTI-vel.

A kabinet a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter kezdeményezésére, egy folyamatban lévő büntetőügy kapcsán ült össze. Mint a közleményben olvasható: egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Szilvásy György arról tájékoztatta a kabinetet, hogy egy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően "internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre".

"Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel" - tudatták a közleményben.

A tájékoztatás szerint az ügyben az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést a rendőrségen "számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt", a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) még aznap a cég telephelyén illetve magánszemélyeknél számítástechnikai eszközöket foglalt le, az adatok kiértékelése folyamatban van.

A miniszter beszámolója alapján a kabinet "kezdeményezte a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását" - olvasható a közleményben.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban a Magyar Hírlapnak nyilatkozva azt mondta, egyértelműen aktuálpolitikai célja lehet annak, hogy házkutatást tartott cégénél a rendőrség. A lap pénteki számában Horváth József közölte: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a napokban nyilvánosságra került adatgyűjtési ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter előre felépített, koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt, és ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak.

Demeter Ervin kijelentette: tudomása szerint a Fidesznek semmilyen kapcsolata nincs ezzel a céggel.

Az Orbán-kormány egykori titokminisztere arról is beszélt, hogy a szocialisták nem először alkalmazzák ezt a módszert, hiszen - mint sorolta - korábban a "Mucuska-gate" ügybe Németh Zsoltot, Rogán Antalt és Révész Máriuszt próbálták belekeverni, majd az előző választások idején szlovák terrorveszéllyel fenyegettek a Fidesz-gyűlése kapcsán, szintén 2006-ban fideszes képviselők telefonjait hallgatták le, majd az utóbbi időben rálőttek a rendőrpalotára a terrorveszély erősítése érdekében, most pedig Szilvásy György hétvégi házának kapuját égették meg. Szerinte ezekben az ügyekben az az érdekes, hogy egyetlen elkövetőt sem találtak meg mindeddig, ami vagy alkalmatlanságot, vagy szándékosságot mutat.

Az ügy kapcsán a támadással összefüggésbe hozott Freemail levelezőrendszert üzemeltető Origo azt közölte az MTI-vel, hogy nincs tudomásuk tömeges elektronikus támadásról.

Kulcsszavak: Freemail security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50