Az EU vizsgálja az Office ODF támogatása utáni helyzetet

Milkovits Gábor, 2008. május 22. 21:08

Miután a Microsoft Office valószínűleg egy év múlva támogatni fogja a nyílt forráskódú szoftvereken futó ODF dokumentumformátumot, az Európai Bizottság vizsgálja, hogy ez mennyiben jelent majd szélesebb választási lehetőségeket a felhasználóknak.

A lépést sokan egyfajta gesztusként értelmezik, amellyel a szoftveróriás elejét igyekszik venni annak, hogy elsősorban kormányszervek és civil szervezetek idegenkedjenek az Office-tól és a Windows operációs rendszertől azért, mert ha a Microsoft termékeit választják, kénytelenek teljes számítógépparkjukra azt telepíteni. Az interoperabilitás elvileg lehetővé teszi, hogy azok a társaságok és szervezetek, akik mondjuk a kedvezőbb ár miatt nyílt forráskódú szoftverek mellett döntöttek, a későbbiekben akár részlegesen is átállhassanak Microsoft szoftveres gépekre anélkül, hogy az együttműködésben és így a teljes rendszer működésében bármilyen fennakadás lenne. A Microsoft mintegy két éve kínál olyan programokat, amelyek átfordítják az ODF és az Office dokumentumokat, a beépített támogatás azonban nagy előrelépést jelenthet ehhez képest. Az Office 2007 jövő év első félévében kibocsátásra kerülő nagyobb frissítése után ugyanis akár arra is lehetőség lesz, hogy a felhasználók az OOXML helyett az ODF-et állítsák be alapértelmezett formátumnak a szoftveren.

Az EU illetékesei elsősorban azt vizsgálják, hogy a Microsoft hogyan valósítja meg mindezt a gyakorlatban: a teljes támogatás elvileg azt jelenti, hogy a felhasználók az Office mellett számtalan üzleti és nyílt forráskódú irodai alkalmazás közül választhatnak, hiszen az ODF dokumentumok gyakorlatilag mindenfajta platformon kezelhetők lesznek. Ebből pedig az is következik, hogy az irodai szoftvereket használók nem lesznek kénytelenek az Office-szal gyakorlatilag egyedül kompatibilis Windows operációs rendszerhez sem ragaszkodni, ez pedig további egészséges versenyt hozhat végre a szoftverpiacon. A nyílt forráskódú szoftvereket népszerűsítő csoportok éppen ezért nem bíznak száz százalékban a Microsoft döntésében, és most úgy tűnik, hogy az EB is szeretne teljes bizonyosságot a kérdésben.

Kulcsszavak: Microsoft Office OpenOffice

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38