A Fujitsu Siemens virtualizációval egyszerűsíti az asztali gépek üzemeltetését

forrás Prim Online, 2008. március 10. 10:25

A VMWorld Europe kiállításon bemutatott Dynamic IT for Workplaces megoldással a Fujitsu Siemens lehetővé teszi a hostolt asztali PC-k távoli virtuális gépeken történő futtatását. A Dynamic IT for Workplaces elválasztja egymástól az operációs rendszert és a helyi asztali gépet – így az ügyfelek több feladatot végezhetnek el kevesebb erőforrással és kockázataikat is mérsékelhetik.

A Dynamic IT for Workplaces új szakaszt jelent az adatközpont-környezetet már korábban forradalmasító virtualizációs technika fejlődésében. Napjaink vállalatai számára nehézséget okoz a normál asztali gépekre épülő, egységes számítástechnikai környezet kialakítása, mivel a végfelhasználók jelentős része saját operációs rendszer-verziót futtat irodai gépén. Így a rendszertelepítés, a támogatás, a hibaelhárítás és a frissítés kizárólag mikroszinten történhet – gépről-gépre, irodáról-irodára haladva. Ez a feladat pedig értékes időt és erőforrásokat vesz el az informatikusoktól.

A vállalatok számára többféle hatékonyságbeli előnnyel is jár, ha az asztali gépes operációs rendszert leválasztják a felhasználó fizikai desktopjáról és azt szerveralapú virtuális gépekre integrálva több asztali gépet futtatnak egy szerverről. Ily módon egységes szoftverkép alakítható ki a munkahelyen, és a felhasználók a szervezeten belül – sőt akár azon kívül is – bármely munkaállomásról bejelentkezhetnek saját asztali gépükre.

Dieter Herzog, a Fujitsu Siemens Computers infrastruktúra-termékekért felelős alelnöke a bejelentés kapcsán így nyilatkozott: „A szabványos többmagos szervereken futó virtuális gépek használata gyorsan elfogadott normává vált az adatközpontokban, hiszen ez a megoldás korábban elképzelhetetlen hatékonyság elérését teszi lehetővé. Az asztali gépek host-rendszerű futtatásának támogatásával a virtualizáció a rendszergazdák és a végfelhasználók számára is a szerverek forradalmasításához fogható, rendkívüli előnyöket ígér. A rendszergazdák élvezhetik a szabványosítás és a központosítás előnyeit, míg a végfelhasználók mindig a legújabb asztali gépes operációs rendszereket és alkalmazásokat vehetik igénybe – természetesen kifogástalan teljesítmény mellett.”

Végfelhasználói oldalról a Dynamic IT for Workplaces legfőbb előnye mégis a száz százalékos asztali gépes alkalmazás-kompatibilitás. Sok cég számára a megoldás frissítési útvonalat kínál a Windows Vista bevezetéséhez – ami egyébként túlságosan távoli lépés lenne a környezetükben működő PC-k nagy száma miatt. A virtuális asztali gépekre való átállás ráadásul megszünteti az adatvesztés kockázatát, hiszen a PC-n „helyben” tárolt összes adatról másolat készül és az bármilyen bejelentkezési pontról elérhető a felhasználó számára. Az automatikus csatlakozás-kezelés (connection brokering), az alkalmazásvirtualizáció, az alkalmazás- és oprendszer-streaming révén a hozzáférés valóban úgy megy, mint a karikacsapás.

Az asztali gépek host-rendszerű üzemeltetése egyszerűsíti a szervizpatchek telepítését, és garantálja a rendszer rutinszerű biztonsági mentését – sőt az induló rendszerkiterjesztést és a telepített szoftverek szabályalapú ellenőrzését is megkönnyíti. Külön előny, hogy a rutinkarbantartást csúcsidőn kívül is el lehet végezni. Az irodai PC-k adatközpontban vagy szerverteremben üzemeltetett, megbízható szabványos PRIMERGY szerverekre történő áthelyezése növeli a rendelkezésre állást. A fizikai asztali gépek helyét elfoglaló kis fogyasztású vékonykliensek használata az energiatakarékos működést is elősegíti.

A Dynamic IT for Workplaces végponttól végpontig terjedő, előintegrált megoldáscsomagja a Fujitsu Siemens Computers által alaposan bevizsgált külső szoftvereket, szerverhardvereket, tárolórendszereket, hozzáférési eszközöket, operációs rendszereket, köztesszoftvereket és alkalmazásokat is tartalmazza.

A Fujitsu Siemens Computers a projekt teljes életciklusát lefedő, átfogó szolgáltatásokkal segíti ügyfeleit a Dynamic IT for Workplaces megoldás megtervezésében, bevezetésében és üzemeltetésében. A projekt időtartamának lerövidítésén túl a konstrukció a kockázatot is csökkenti, hiszen a kínálatban szereplő ROI-szolgáltatások (pl. IT-beruházási döntéstámogatás) segítségével az ügyfél már a projekt korai szakaszában behatárolhatja a tervezett infrastrukturális változtatások (pl. virtuális asztali gépek tömeges bevezetése) pénzügyi hatását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36