Újabb változások a számlakiállítás szabályaiban

forrás Prim Online, 2008. február 12. 14:43

A 2008-as évtől a bizonylatolás tekintetében számos törvényi változás született, a devizás számlák áfa összegének forintosítása, a csoportos adóalanyiság és a fordított áfa alkalmazása is tovább nehezíti a vállalatok számlázási folyamatát. Ezeknek a változásoknak a követésében nyújtanak segítséget azon számlázó programok, amelyeknél folyamatos a terméktámogatási szolgáltatás – mutat rá a rEVOLUTION Software. A vállalat 2007. januártól kizárólag ilyen kiegészítéssel árulja a rEVOL Express programcsalád tagjait.

A rEVOLUTION-nél jelenleg 3200 ügyfél rendelkezik érvényes terméktámogatással, ők azok, akiknek biztos nem kell végigböngészni a törvényt és nyomon követni a változásokat, mert ezt megteszi helyettük a számlázóprogram készítője. A kiállított bizonylatok így biztosan megfelelnek a törvényi követelményeknek, és erről igazolást is kapnak A cég tapasztalatai szerint az ügyfelek 60 százaléka hosszabbítja meg évről évre a terméktámogatási szolgáltatást, ami igen kedvező arány azt figyelembe véve, hogy a tapasztalatok szerint évente megszűnik a vállalkozások 15-20%-a.

A törvényi változások nem ismerése nem mentesít a felelősség alól, és azokra, akik nem a törvénynek megfelelő módon állít ki bizonylatot, mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság. Ebben az évben a számlakiállítás mellett már a számla kezelése is számtalan olyan kérdést vet fel, amely megítélésében a számviteli szakemberek sem értenek egyet, természetesen a helytelen értelmezés szintén nem mentesíti a vállalkozót a felelőssége alól.

A legfontosabb változások 2008-ban:


Devizás számlák áfa összegének forintosítása:
A változás bizonylatolási következményei, hogy a számlán a számla kiállítójának fel kell tüntetnie az előre bejelentett pénzintézet által közölt árfolyamon forintosított áfa összeget tartalmazó oszlopot.

A csoportos adóalanyiság jogkövetkezményi alapján a csoportban résztvevők önálló általános forgalmi adóalanyisága megszűnik, illetve a csoportos adóalanyiság időszakában általános forgalmi adó tekintetében a tagok együttesen minősülnek egy adóalanynak. A csoporttagok tevékenységükről egyetlen áfa-bevallást nyújtanak be, amelyben a tagok fizetendő, illetve levonható adója együttesen szerepel.

Fordított áfa: A fordított adózás az új áfa törvény értelmében az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési, fenntartási, takarítási, tisztítási, karbantartási, javítási, átalakítási és bontási szolgáltatások nyújtása esetében alkalmazandó. Amennyiben a fordított adózást kell alkalmazni, a teljesítésre kötelezett a számlán áthárított áfát nem tüntethet fel, ugyanakkor köteles azon a beszerző, igénybevevő adóalany adószámát feltüntetni. A számla kibocsátója nem számít fel, nem hárít át adót, az adót a vevő állapítja meg és fizeti.

Számlahelyesbítés:
A törvény a korábbinál enyhébb követelményeket fogalmaz meg a stornó és a helyesbítő számlák kiállításával kapcsolatban, ezek a kategóriák lényegében megszűnnek, és a továbbiakban csak a számlával egy tekintet alá eső okirat létezik.

Márciustól megszűnő 1 és 2 forintos érmék: A bizonylatok kiállítását nem érinti, a bizonylatokat továbbra is a korábbiaknak megfelelően kell kiállítani, vagyis nem kell rajtuk kerekíteni sem tételenként, sem a végösszeget. A pénztárosnak a kerekítést fejben kell elvégeznie, és a különbözetet (a bizonylat és a tényleges kassza közötti különbözetet) manuálisan kell elkönyvelni egyéb bevételként vagy ráfordításként.

A rEVOLUTION-nél a szoftverekhez járó terméktámogatás a vevőnek nem jelent többletköltséget a vásárláskor, hiszen az első évben ingyenesen vehető igénybe, majd újabb egy évre térítés ellenében meg hosszabbítható. A cég korábban is támogatta új ügyfeleit ingyenes segítségnyújtással, 2007-ben ezt a szolgáltatását bővítette ki egyéves időszakra, kiegészítve az ingyenesen elérhető frissítésekkel, hibajavításokkal és új funkciókkal.

A terméktámogatással járó fontos szolgáltatás a helpdesk, amelyet a felhasználók a vásárláskor gyakran szükségtelennek ítélnek meg. Azonban a szoftverek alkalmazása közben számos olyan előre nem látható – de a tapasztalatok szerint mindennapos – problémával találkoznak, amelyek megoldásához a szoftverek alapos ismeretére van szükség. Jellemzően ilyen probléma, amikor a számlázószoftvert egy új számítógépre szeretnék átvinni, egy másik gépen tárolt adatokat akarnak áttölteni, vagy éppen archiválni szeretnék adataikat. Az évnyitáskor is számos ügyfélnek akad problémája például a zárás elkészítésével vagy az adatbázis és a raktárkészlet lenullázásával. Szintén gyakran merülnek fel kérdések az olyan ritkábban használt funkciók kapcsán, mint például a számla-kiegyenlítések rögzítése és követése.

A rEVOLUTION 2007. januártól kizárólag terméktámogatással árulja a rEVOL Express programcsalád tagjait. A szolgáltatás az új ügyfelek számára egy évig ingyenes, majd újabb egy évre térítés ellenében meghosszabbítható. A vállalatnál jelenleg 3200 ügyfél rendelkezik érvényes terméktámogatással. Ők azok, akiknek biztos nem kell végigböngésznie, végiggondolnia a törvényt és azon változásait, ezt megteszi helyette a számlázóprogram készítője. Illetve a kiállított bizonylataik biztosan megfelelnek a törvényi követelményeknek, és erről igazolást is kapnak A terméktámogatás bevezetésének első évfordulója után az ügyfelek 60 százaléka hosszabbította meg a szolgáltatást, ami nagyon jó eredmény mindamellett, hogy a tapasztalatok szerint évente megszűnik a vállalkozások 15-20%-a.

Kulcsszavak: ügyvitel Revolution

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59