Mobilszélessáv: 5 év múlva 1,8 milliárd felhasználó

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 27. 11:30

Napjainkban több mint 350 millióan érik el az internetet világszerte széles sávon, ám számuk 2012-re a becslések szerint eléri az 1,8 milliárdot, s közülük 1,2 milliárdan mobil eszközökön veszik majd igénybe a szolgáltatást - közölte az Ericsson Magyarország az MTI-vel.

Ezzel kapcsolatban Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója elmondta: a fejlett országokban lezajlott folyamatok alapján a szélessáv robbanásszerű elterjedése várható Magyarországon is. Az Ericsson már most rendelkezik azzal a technológiával, amelynek segítségével a hálózatüzemeltetők akár jövőre bevezethetnek olyan integrált szolgáltatásokat, amelyek egyszerre kínálják mindazon lehetőségek összességét, amelyeket ma még csak külön-külön, a számítógép, a mobiltelefon és a tv készülék segítségével tudunk igénybe venni.

Az Ericsson várakozásai szerint a felhasználók nagy többségét, mintegy 70 százalékát a WCDMA - szélessávú kódosztásos többszörös hozzáférés - technológián alapuló hálózatok szolgálják majd ki.

Az Ericsson úgy véli, hogy 2012-re világszinten a fix forgalom éves mértéke a 2007-es 50 millió terrabájtos értékről 350 millió terrabájtra emelkedik azáltal, hogy egyre növekszik a kereslet az olyan szélessávú szolgáltatások iránt, mint például az IPTV, a zeneletöltések és az online játékok.

Az Ericsson közölte: éppen azért a hálózatüzemeltetők számára egyre fontosabb, hogy létrehozzák és fenntartsák a szélessávú szolgáltatások tömegpiacát. Ehhez azonban korszerű technológia kell, illetve az, hogy a szélessávú kapcsolat bárhol, bármikor és bármilyen eszközről elérhetővé váljon.

Jó példa erre az ausztráliai Telstra, amely kevesebb, mint 10 hónap alatt jutatta el a WCDMA/HSPA (HSPA - nagy sebességű csomagkapcsolt hozzáférés) mobil szélessávú szolgáltatást a lakosság több mint 98 százalékához, elérhetővé téve így a szélessávú szolgáltatásokat a vidéki otthonokban is.

Az Ericsson szerint a szélessáv összes előnyét és a bárhonnani azonnali hozzáférés hozzáadott értékét ötvözve számtalan új alkalmazás és bevételi forrás válik lehetővé. Több mobil szélessávú megoldás már most nagy szerepet játszik az egészséget, az e-mailt, a vállalkozásokat és a szórakozást tekintve. Mára több mint 170 kereskedelmi mobiltelevíziós szolgáltatás indult útjára, és ezek közül több mint 150 mobil cellás hálózaton keresztül működik: ez utóbbiak több mint a felét az Ericsson építette ki.

Az Ericsson szerint az IPTV lesz a fő hajtóereje az új szélessávú technológiák kiaknázásának, valamint annak, hogy a multimédiás szélessávú szolgáltatások globális, tömegpiaci üzleti lehetőséggé váljanak a távközlési szolgáltatók számára. Ezek a szolgáltatók egyedülálló pozícióba kerülhetnek azáltal, hogy a televízió az egyirányú, egy csatornafolyamos szolgáltatásból kétirányú kommunikációs szolgáltatássá válik: olyanná, amelyik lehetővé teszi a különböző média-területek zökkenőmentes együttműködését, emellett kényelmes, egyedi igényeket is kielégítő szórakozást kínál.

Az Ericsson szerint az IPTV-szolgáltatásokkal megcélozható piac ugyanolyan nagy, mint maga a szélessávú piac. Lehet, hogy az IPTV még gyerekcipőben jár, de az elemzők jóslatai szerint az elkövetkező néhány év alatt tömegpiaci szolgáltatássá fog válni. A Gartner szerint a 2006-os 6,4 milliós bázisértékhez képest az előfizetések 2007 során várhatóan megduplázódnak, 2010-re pedig már világszerte 48 millió otthonban lesz elérhető ez a szolgáltatás.

Az Ericsson várakozásai szerint a mobil szélessáv globális tömegpiacának megteremtése nem az egymással versenyző technológiákra épül majd: a globális rendelkezésre állás, a méretgazdaságosság, a szolgáltatások és a stabil üzleti modell jelentik majd az igazi különbséget.

A gyorsan fejlődő piacon az Ericsson célja az, hogy megrendelői első számú partnere legyen a szélessávú technológiák terén - függetlenül attól, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatok, vagy esetleg mindkettő üzemeltetőiről van-e szó.

Kulcsszavak: HSPA Ericsson

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az érettségire való felkészülésben is jól jöhetnek az okostelefonok

Az emelt szintű szobeli érettségik már nagyban zajlanak, alig két hét múlva pedig a középszintűek is elkezdődnek. A diákok számára fontos, hogy koncentráljanak, összeszedjék gondolataikat, és rendezetté tegyék hétköznapjaikat az ideális felkészüléshez. A HONOR által ajánlott alkalmazások pontosan ebben segítenek.

2024. június 7. 09:55

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Szerte a világban népszerű az amerikai magyar „nyomokat” bemutató applikáció

Három éve indult útjára a digitális “jenki huszár”, azaz a Hello HuGo nevű applikáció, amely felhasználóbarát módon gyűjti össze a lehető legtöbb magyar vonatkozású pontot az USA-ban, amiből eddig több, mint 1500 található az appon. A ma már nívódíjas alkalmazást több, mint tízezer ember használja az Atlanti-óceánon innen és túl, Ausztráliától, Kanadán át Indiában, Belgiumban, Franciaországban, Mexikóban, Jamaikában és még több más országban keltette föl az emberek érdeklődését.

2024. május 31. 09:55

A spanyol energiaparkokban is a Smart-Ex 03–5G okostelefon digitalizálja a kommunikációt

A Cepsa, Spanyolország egyik legnagyobb integrált energiavállalata, két energiaparkot üzemeltet Dél-Spanyolországban. Az üzemek alkalmazottai évek óta a Pepperl+Fuchs termékekre támaszkodnak, hogy kommunikáljanak egymással és dokumentálják a napi feladatokat, például a karbantartást. Az 5G bevezetése új szabványokat teremtett a rendelkezésre állás, a hálózati lefedettség és a késleltetés tekintetében, lehetőséget teremtve arra, hogy a meglévő Smart-Ex 02 készletet fokozatosan cseréljék le a Pepperl+Fuchs gyújtószikramentes Smart-Ex 03 5G okostelefonjaira.

2024. május 30. 14:11

Különleges kedvezményekkel indítja a nyarat a Samsung

A nyár beköszöntével több sportesemény is elrajtol, itt az ideje a közös szurkolásnak. Ezzel párhuzamosan, 2024. június 3-án 10 órakor indul a Samsung fesztivál, a vállalat háromhetes promóciója, amely során a felhasználók 2024. június 24-én 9 óráig kedvezményekkel válogathatnak a Samsung legújabb zászlóshajó mobilkészülékei, tévéi és csatlakoztatható háztartási gépei közül*, hogy az új eszközökkel még magával ragadóbb szurkolói élményt élhessenek át a nyári meccsnézések alkalmával.

2024. május 27. 20:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47