Októberi spamtémák: Ron Paul, MP3 és a globális felmelegedés

forrás Prim Online, 2007. november 14. 13:54

Ron Paul, MP3 és a globális felmelegedés… mi lehet vajon a közös bennük? Nem, ezeknek nincs közük az amerikai elnökválasztáshoz. Ezek mind az októberben megjelent új spamek témái. Októberben, ha kevéssel is, de emelkedett a kéretlen levelek aránya. A teljes e-mail forgalom 70,5 százalékát tették ki. A Symantec azt is megfigyelte, hogy a spammerek a hónap folyamán a már régi „slágereknek” számító image és PDF spamek új alternatíváit fejlesztették ki.

A Symantec Spam Report októberre vonatkozó főbb megállapításai:
 

  • Ahogy egyre közeledik az amerikai elnökválasztás, Ron Paul az egyik spammer különleges kedvence lett. A feladó a kéretlen leveleken keresztül népszerűsíti Ron Paul személyét. Amíg nem bizonyosodik be, hogy ez a különös spam kampány a Ron Paul féle kampány része, addig egy érdekes jelenségnek számít, amihez hasonlóra elképzelhető, hogy számíthatunk a 2008-as elnökségért futó versenyben.
  • A szeptemberi 13 százalékhoz képest, az elmúlt hónapban emelkedett a spamek aránya. Októberben az összes spam 18 százalékát tették a csaló levelek.
  • A múlt hónapban debütáltak az MP3 spamek. Az MP3 fájlok mérete átlagosan mintegy 63,3 KB, és egy 30 másodperc hosszú szöveget tartalmaznak egy adott vállalatról. Ahogy a spamszűrők egyre kifinomultabbá válnak, a spammerek is folyamatosan újabb és újabb technikákat vetnek be céljuk elérésére.
  • A spammerek újabban már a bolygónkról is gondoskodnak. Ez elmúlt időben a globális felmelegedés problémáját fokozott sajtóérdeklődés kísérte, így nem meglepő, hogy a spammerek is szeretnék kiaknázni a témát. A Symantec egy különös spamet fedezett fel októberben, amelyben a címzett egy kattintással elhatárolódhat a környezetszennyezéstől. A felmérés végén – amihez természetesen a személyes adatokra is szükség van – az egyik szponzor által felajánlott  ajándékot lehet megnyerni, legalábbis a kéretlen levél küldője szerint.
  • Az image spamek, amelyek aránya 2007 januárja óta drasztikusan visszaesett, az elmúlt hónapban is stagnált. Októberben az összes levélszemét körülbelül 7 százaléka volt ilyen kéretlen levél.
  • A spammerek elkezdték arra használni a Google összetett keresőjét, hogy spam URL címeket juttassanak el a végfelhasználókhoz. A Symantec egy replika órákat kínáló honlapot mutat be példaként, amit egy spammer felügyel. Bizonyos kifejezések együttes keresésekor a márkás órautánzatokra vágyó felhasználók az említett oldalra tévednek. Értelemszerűen ezzel is – a vásárláson keresztül – a személyes adatok megszerzése a cél.    


A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban októberben:
 

  • Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 27%
  • Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 18%
  • Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre” befektetésekre hívják fel a figyelmet: 14%
  • Scamek aránya: 11 %
  • Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 10%


A spamek eredetét vizsgálva továbbra is a következő sorrend a jellemző a kontinensek között:
1.    Észak-Amerika
2.    Európa
3.    Ázsia
4.    Dél-Amerika
5.    Ausztrália/Óceánia
6.    Afrika

Kulcsszavak: Symantec spam

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59