Születésnap: ma 160 éves a Siemens!

Kovács Attila, 2007. október 12. 17:48

A Siemens, amely a szerény berlini "hátsó udvari" műhelyből kiindulva nőtt nagy világvállalattá, a legtöbb iparvállalatnál hosszabb sikertörténetre tekinthet vissza. 160 évvel ezelőtt, 1847 október 12-én alapították meg Berlinben a “Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske” vállalatot, a későbbi Siemens AG elődjét. Az indulásakor távírógépek építésére specializálódott  finommechanikai műhely néhány évtized alatt  a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatává fejlődött, amely – megtartva hagyományos értékeit és a kiemelkedő műszaki alkotó munka presztizsét – ma a globális piacon működve állítja az  ügyfelet tevékenysége középpontjába.

Peter Löscher, a Siemens elnöke és CEO-ja a születésnap alkalmából így fogalmazott: „A Siemens innovációi megváltoztatták a világot. A vállalat innovációs erejével, hosszú távra szóló portfóliójával és pénzügypolitikájával, valamint azzal az egyértelmű céljával, hogy a vállalatvezetés terén a világelsők közé kerüljön, a jövőben is nyereséges növekedést fog produkálni”.

A Siemens kezdettől fogva jövőbe mutató találmányokra és a nemzetközi piacokon való markáns jelenlétre alapozta sikerét. Az alapító Werner von Siemens által 1866-ban megalkotott dinamó, amely révén nagy mennyiségben, könnyen és olcsón lehetett kinetikai energiából villamos energiát fejleszteni, megnyitotta a tömeges villamosítás felé vezető utat. A Siemens-innovációknak köszönhetően az elektromos energia felhasználása lélegzetelállító sebességgel fejlődött. 1879-ben Berlinben bemutatták az első villamos lokomotívot, és kigyúlt a köztéri villanyvilágítás annak egyik divatos negyedében. Egy évvel később már villamos hajtású lift működött Mannheimben, és megindult az első villamosjárat Berlin-Lichterfelde-ben.

Ma, csakúgy, mint 160 évvel ezelőtt, a Siemensnél a fejlesztés és innováció a kor meghatározó szükségleteinek kielégítésére irányul. Így jutottunk el a dinamótól a világ legnagyobb és legjobb hatásfokú gázturbinájáig, az első kereskedelemben kapható villanykörtétől a fehér fényt kibocsátó diódáig (LED), az első elektronikus szabályzóktól az intelligens gyárig, az első városi villamostól az 500 km/ó sebességgel száguldó mágneses lebegővasútig (maglev), és az emberi test belsejéről készült első felvételektől a teljes testre kiterjedő háromdimenziós szkennelt képekig.

 

Kulcsszavak: Siemens +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38