Symantec: az e-mailek 66 százalék spam

MTI Sajtóadatbank, 2007. augusztus 21. 09:25

Az internetes levélszemét (spam) az elektronikus levelek 66 százalékát teszi ki: a legtöbb kéretlen levél még mindig az Egyesült Államokból érkezik.

A biztonsági szoftverekkel foglalkozó Symantec legutóbbi felmérése alapján az image spamek aránya - amikor csak kép van a küldeményben - továbbra is csökken: januárban még 52, míg júliusban már a 8 százalékot sem érte el arányuk az elektronikus levélforgalomban. A PDF kiterjesztésű kéretlen levelek viszont egyre népszerűbbek, arányuk júliusra elérte a 2-8 százalékot.

A Symantec spam jelentése szerint új divat a ZIP és az Excel fájlokat használó kéretlen levelek küldése is, jóllehet a szakemberek szerint ezeket könnyű felismerni és kiszűrni a postaládából, hiszen ezek az elektronikus levelek csatolt dokumentumot tartalmaznak.

A legnépszerűbb spam továbbra is az üdvözlőkártya, amely közli a címzettel, hogy elektronikus képeslapja érkezett, s amit a megadott linkre kattintva érhet el. A Symantec felmérései alapján júliusban 250 millióan kaptak kéretlenül üdvözlőkártyát. A szakemberek szerint ennek veszélye abban áll, hogy a jóhiszemű internetező amint rákattint a megjelölt linkre, trójai programok települnek a gépére.

A levélszemetek közül a termékeket hirdető kéretlen levelek száma a leggyakoribb, arányuk 28 százalék. Népszerűségben ezt követik a különböző üzleti befektetésekkel kecsegtető pénzügyi spamek, az internetes, illetve számítógépes szolgáltatásokat reklámozó kéretlen levelek. A gyógyítással kapcsolatos kéretlen levelek aránya 13 százalék, míg a szélhámos spamek 9 százalékát teszik ki az elektronikus levélforgalomnak.

A Symantec jelentése szerint az EMEA régióban (Európa, Közel-Kelet és Afrika) csökkenő tendenciát mutat a felnőtt tartalmú és a pénzügyi befektetéseket reklámozó spamek száma. Az utóbbi 90 napban a leggyakrabban a pénzügyi spameket küldtek, míg a termékeket hirdető és az egészségügyi spamek 22 illetve 19 százalékban fordultak elő a térségben. Az egészségügyi, illetve az internetes szolgáltatásokat reklámozó kéretlen levelek 19 illetve 13 százalékos gyakoriságot mutattak.

A levélszemét eredetét vizsgálva a korábbi sorrend érvényes most is: a legtöbb kéretlen elektronikus levélszemét az Egyesült Államokból érkezik, második helyen Európa áll, megelőzve sorrendben Ázsiát, Dél-Amerikát, Ausztráliát és Afrikát.

Kulcsszavak: Symantec spam

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59