Összefog a Cisco, az EMC és a Microsoft az adatok védelmére

forrás Prim Online, 2007. július 20. 08:02

A Cisco, az EMC és a Microsoft összefogásával kidolgozásra kerülő biztonságos információmegosztási architektúra (Secure Information Sharing Architecture, SISA) piacvezető alkalmazásokat, információs infrastruktúrát és hálózati technológiát egyesítve segíti az ügyfeleket a meglévő IT-beruházásaik értékállóságának megőrzésében.

Az architektúra egységes rendszert kínál a hagyományos informatikai megoldások között fennálló korlátok megszüntetéséhez, hogy a személyzeti, pénzügyi és egyéb bizalmas adatok nagyobb fokú védelmet élvezzenek, és a megfelelő jogosultságú csoportok között hatékonyabban megoszthatók legyenek, mintha azokat a SISA keretein kívül kívánnák megvalósítani.

2001. szeptember 11. óta az amerikai kormányszervek egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek a bizalmas adatok elvesztésének vagy eltulajdonításának megelőzésére, ezzel egy időben minden eddiginél összefüggőbb kormányzati rendszert hoznak létre. A hatékonyabb és a biztonságosabb kapcsolatnak köszönhetően a kormányzati szervek szigorúan bizalmas tartalmakat oszthatnak meg egymás között. A Cisco, az EMC, a Microsoft és több ágazatvezető cég olyan informatikai architektúrák kifejlesztésére hozta létre a Sisa Alliance nevű szövetséget, ahol egyszerűbbé válik a védett adatok megosztása az egyes, jogosultsággal rendelkező szervezetek között.

Mindeddig az adatvédelmi technológiák rendszerenként különböztek, ami egymástól elszigetelt védett adathalmazokat eredményezett. Egyes kormányhivataloknak nehézséget okoz, hogy a saját szervezetükön belül szerepköralapú hozzáférést biztosítsanak a bizalmas tartalmakhoz, és még nagyobb problémát jelent, ha e tartalmakat több szervezet között kell megosztani. A SISA révén a kormányzati szervek könnyebben létrehozhatnak fokozott biztonsági szintű, virtuális hálózatokat a jogosult felhasználók és közösségek részére, akik így hozzáférhetnek a különböző adatvédelmi rendszerekben tárolt fájlokhoz. A SISA teljesen új alapokra helyezi a kormányzati adatmegosztást. A jövőben például lehetővé tenné, hogy a közegészségügyi szakemberek figyelemmel kísérhessék a különböző kormányzati szervek és a magánszektor adatbázisaiban rögzített országos járványügyi adatokat, és szükség esetén mind az érintett kormányzati szervekkel, mind a magánszektor kulcsfontosságú partnerszervezeteivel egyeztessék a szükséges ellenlépéseket.

A Cisco, az EMC és a Microsoft biztosítja azt a kereskedelmi forgalomban kapható alaptechnológiát, amelynek köszönhetően a SISA egyszerűbbé teheti az eltérő informatikai infrastruktúrákban tárolt adatok megosztását. A Cisco piacvezető hálózati megoldásaira támaszkodva biztosítja a megfelelő hálózati védelmet, a fokozott biztonságú virtualizált hálózati kapcsolatokat, valamint a bizalmas adatok hálózati platformon történő megosztásához szükséges adatvédelmi funkciókat. Az EMC hálózati tárolórendszerei, valamint adatfelügyeleti és biztonsági szoftverei nyújtják azt a rugalmas adatstruktúrát, amely a kritikus és érzékeny információk tárolását, kezelését és védelmét hivatott megoldani. A Microsoft identitáskezeléssel, hálózati operációs és kliensrendszerekkel, valamint együttműködési keretrendszerrel gondoskodik arról, hogy az adott tartalmakhoz kizárólag a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználók férhessenek hozzá.

„A kormányzat igyekszik megszüntetni a szervezetek közötti korlátokat és elősegíteni az adatmegosztást, azonban számos komoly adatvesztéssel járó incidens is történt a közelmúltban. A kormányzat és a partnerszervezetek közötti korlátok lebontásához mindenképpen garanciákra van szükség a tekintetben, hogy az adatokhoz csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználók juthassanak hozzá” – nyilatkozta Steve Cooper, az amerikai belbiztonsági minisztérium korábbi informatikai igazgatója. „Csak üdvözölni tudom a Cisco, az EMC és a Microsoft kezdeményezését, amelynek célja, hogy olyan heterogén informatikai infrastruktúrát hozzon létre, amelyen keresztül a különböző kormányhivatalok megoszthatják egymással az adataikat, és a jobb együttműködéssel hatékonyabb választ adhatnak a felmerülő igényekre.”

A SISA Alliance tagjai között több olyan gyártó is található, akik innovatív módszereikkel járulnak hozzá a konkrét követelmények teljesítéséhez. A walthami (Massachusetts) székhelyű Liquid Machines például a Microsoft digitális jogosultságkezelési (Digital Rights Management) technológiáját továbbfejlesztve fokozott tartalomvédelmi képességekkel ruházza fel a SISA rendszerét. A Portlandben (Oregon) bejegyzett Swan Island Networks, Inc. érzékeny adatokat megosztó rendszereket tervez és üzemeltet. Az ottawai (Kanada) Titus Labs címkézési és osztályozási megoldásokkal segít meghatározni, hogyan kell alkalmazni a tartalomvédelmet. A szövetség további gyártók bevonását is tervezi, akik innovatív módszereikkel kielégíthetik majd a különleges igényeket.

A hat cég közös munkájának célja, hogy olyan technológiai architektúrát hozzon létre, amely segítséget nyújt a kormányzatoknak a bizalmas adatok védelmében és megosztásában. Ez a munkakapcsolat tökéletesen rávilágít a SISA összetettségére, és illusztrálja egy jól meghatározott piaci stratégia szükségességét. A szövetség tagjai megállapodtak abban, hogy partnerközpontú piaci stratégiát alkalmaznak, amelyet egy három szintből álló tanúsítási program tesz teljessé. Ezzel a potenciális SISA-ügyfelek különböző stratégiát, technológiát és üzleti szolgáltatásokat ajánló szállítók széles köréből választhatnak majd. A SISA-szállítók a tanúsító program keretében speciális SISA-képzésben részesülnek, amely igazolja a rendszerintegrátorok és egyéb szakmai szolgáltatók felkészültségét.

Az immár hivatalosan bejelentett üzleti szövetséget az Addx Corp., az adatkezeléssel kapcsolatos szolgáltatások elsődleges szállítója irányítja. Az Addx a SISA Joint Program Office irodán keresztül felügyeli a megoldási architektúrákat és a rendszerintegrációs tanúsítási folyamatot, hogy ezzel technikai és programszolgáltatások teljes körét biztosítsa valamennyi ügyfél számára. További információ a SISA kezdeményezésről és a szövetségről: http://www.SISAalliance.com.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38