Hűteni márpedig kell!

Kiss Ádám Zoltán, 2007. július 2. 14:50

Szerencsére az üveghangon üvöltő CPU hűtők korszaka úgy nagyjából lejárt, most az üvöltő VGA hűtők időszakában vagyunk, illetve komoly teljesítményű passzív hűtéses kártyákéban. A hatékony hűtőcsöves eszközök persze nem jelentik azt, hogy megszabadultunk a problémától, csak annyit, hogy közelebb kerültünk a megoldáshoz.

Elég nagy számú passzív hűtéssel szerelt monitorvezérlő érkezik a szervizekbe, amelyek a szervizasztalon a tulajdonos legnagyobb meglepetésére hibátlanul működnek. Néhány ötlettel, kis beruházással elkerülhetők az ilyen problémák.

Elsőként is hajigáljuk ki a fölösleges kábeleket a gépből, a maradékot kötegeljük. A szalagkábeleket cseréljük sodortra. Egy 40 eres szalagkábel – pláne több – tökéletesen elállja az áramló levegő útját. Ezért kell kötegelni, és az útból kivenni a táp- és egyéb kábeleket is. A következő kicsit problémás lesz: takarítani kell. A számítógép belseje vonzza a port, ami kiváló hőszigetelő. A nagyját porszívózzuk rendszeresen, az apraját pedig sűrített levegős sprével fújjuk ki, ezt javasolt havonta, kéthavonta megtenni.

Ajánlott olyan házat választani, amin van a CPU-hoz hűtőkürtő, mint például a legtöbb Foxconn házon. Persze némi zaj is távozik ezen a kürtőn, de ha friss levegőt kap a processzor, akkor a ventilátor is kisebb fordulaton fog pörögni. Mind az Intel, mind az AMD egyébként kiváló hűtővel látja el a dobozos termékeket, ha valaki nem akarja túlhajtani a, gyári hűtők kellemesen csendes hangerővel használhatók, feltéve, hogy nem a házban terjengő fülledt levegővel kell hűteni. A CPU hűtő tisztítása különösen fontos! Ha komolyabb teljesítményű gépet építünk, célszerű jobban hűthető házat választani. Ezek drágábbak, de, ne ezen spóroljunk, a házat sokkal tovább fogjuk használni.

Végezetül szereljünk ventillátorokat a gépbe. Kisebb teljesítményű masinákban elég egyet a merevlemez(ek) elé, a nagyobbakban a hátlapra is egyet. Az erőművekbe annyit, amennyit csak lehet. Egy bizonyos teljesítményen túl úgysem lehet nagyon csendes gépet építeni, viszont a stabil üzemeltetéshez kell a megfelelő hűtés. Hiába csendes a masina, ha félóránként túlmelegszik és kikapcsol. Ma már ezeknek a ventillátoroknak fordulatszámát az alaplapok BIOS-ból tökéletesen karbantartják. Ha csak szövegszerkesztés, egy pókermeccs, vagy webezés folyik, alacsonyan tartják. Ha játszunk, a motorok dübörgésétől, vagy a rakéták robbanásától úgysem haljuk a hangosabbá váló hűtést.

A legfontosabb végkövetkeztetés, hogy amikor megtervezzük, milyen legyen a masina, muszáj tekintetbe venni a hűtés kérdését. Gyakorlattal, és megfelelő gondolkodással megtalálható a jó kompromisszum, amivel stabil, gyors és halk lesz a gép. A szükséges eszközök nem drágák, legalábbis a többi alkatrészhez képest semmiképpen sem. A beszerzésükkel rengeteg bosszúságot, időt és pénzt lehet megtakarítani.

Kulcsszavak: hűtő

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14