Két-három éven belül működhet az e-bíróság

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 14. 10:03
Két-három éven belül kiépíthetik a gyorsabb eljárást biztosító e-bíróság intézményrendszerét Magyarországon - jelentette be Lomnici Zoltán kedden Budapesten, a gazdasági miniszterrel folytatott egyeztetés utáni sajtótájékoztatón.
Két héten belül megköthetik azt a szerződést, amely vállalja, hogy a bíróságok hatékonyságát biztosító informatikai fejlesztések nyomán két-három éven belül működő e-bíróság legyen Magyarországon - mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Hozzátette: elképzeléseik szerint a bíróság informatikai modernizációját a már működő elektronikus kormányzás rendszerével közösen valósítanák meg. Csatlakoztatnák az e-bíróságot a "kormány elektronikus gerinchálózatához" - fogalmazott Lomnici, aki szerint így 9-10 milliárd forintból jöhetne létre a rendszer. "Többségében európai unós forrásból" - mondta.

"Ez a fejlesztés hozzájárulhat ahhoz, hogy a gazdasági élet szereplői és az ügyfelek gyorsabban, hatékonyabban érvényesítsék a jogaikat" - összegezte Lomnici Zoltán, aki úgy vélte: ha megvalósulnak a szerződésben foglaltak, akkor már ez év végére biztosítanák, hogy minden magyar bírónak legyen számítógépes hozzáférése.

"A jogi környezet minősége az egyik legmeghatározóbb versenyképességi előny vagy hátrány" - fogalmazott Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, aki szerint a gazdasági élet szereplőinek "több tízmilliárdos előnyt" jelentene a gyorsabban és hatékonyabban működő bírósági eljárás.

A tárca vezetője hangsúlyozta, a kormány nevében pártolja, hogy "az aktákat elektronikus ügyintézés váltsa fel". Kóka János hozzátette: az informatikai fejlesztéseken kívül más hatósági eljárás gyorsítása is szükséges lehet.

A miniszter 30 napra csökkentené a tárgyalások előkészítésének határidejét, bizonyos eljárásoknál korlátozná a szakértői közreműködést és határidőhöz kötné a végrehajtási eljárást is. A "vállalkozói jogbiztonság erősödésének érdekében" a minőségi jogalkotás mellett "bizonyos jogviták alternatív, bíróságon kívüli rendezési módját" is szorgalmazta.
Kulcsszavak: közigazgatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you tanúsító védjegyet szerezze meg. 

2024. május 3. 16:17

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését. A testület legutóbbi ülésén azt is megállapította, hogy a Balázsék című műsorszám ismét törvényt sértett, amikor a rasszizmusból táplálkozó humorizálásra építette a január 15-i műsor.

2024. május 3. 11:39

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14