Lezajlott a VII. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny előválogató fordulója

OTS - Cégvonal, 2007. március 7. 11:42
2007. március 3-án, szombaton zajlott az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi 24 órás Programozóverseny internetes fordulója.
Az esemény szervezését a korábbi évekhez hasonlóan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete, valamint a Simonyi Károly Szakkollégium vállalta magára. Az idei feladatsort a műszaki egyetem közelmúltban végzett hallgatói - Berki Lukács, Darabos Dániel, Hesz Gábor, és Németh András - állították össze. A verseny főtámogatója - mint eddig minden alkalommal - idén is a Fornax ZRt. Az elektronikus előválogatón a Jon far bestämma nevű svéd csapat érte el a legjobb eredményt. Mellettük további 26 csapat nyert jogot a május 4-6. között Budapesten megrendezésre kerülő döntőn való részvételhez. A legjobban szereplő magyar csapat a 4. helyezést elérő landmine volt.

A korábbi években megszokotthoz hasonlóan idén is kiemelkedő figyelem kísérte a versenyt. Ezt mutatja, hogy még a tavalyinál is több csapat vett részt az elektronikus előválogatón. A verseny elismertségét és szakmai színvonalát az is bizonyítja, hogy a külföldi csapatok részaránya 57%.

A versenyre háromfős csapatok jelentkezhettek, profik és amatőrök egyaránt. A versenyzők több mint fele - mint általában - az egyetemi és főiskolai hallgatók közül került ki, de számos tapasztalt szakembert és több középiskolás csapatot is találhattunk az indulók közt.

A március 3-ai előválogatón közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor vált hozzáférhetővé a 7 egymástól független feladat, melyek megoldására 5 óra állt rendelkezésre. A problémák elsősorban a versenyzők algoritmuselméleti ismereteit tették próbára, de emellett fontos szerepet kapott a gyors és precíz kódírási képesség is. A verseny korábbi kiírásaihoz hasonlóan, idén is bármilyen segédeszközt igénybe lehetett venni a feladatok megoldásához.

Az internetes fordulóban 4 kontinens 31 országából vettek részt, közülük a legjobb 27 csapat kvalifikálta magát a május 4-6. között megrendezésre kerülő budapesti döntőbe. Hozzájuk csatlakozik még a tavalyi verseny első három helyezettje, akik automatikus meghívást kaptak az utolsó megmérettetésre, ahol a csapatoknak pontosan 24 órájuk lesz a lényegesen összetettebb problémákból álló kihívás teljesítésére. A felejthetetlen élményeken és a hasznos tapasztalatokon túl a csapatokat tovább motiválják a támogatók által mintegy 5000 euró értékben felajánlott nyeremények.
Kulcsszavak: verseny BME

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elhunyt Zsakó László, a hazai számítástechnika tanárképzés elindítója

Életének 67. évében elhunyt Zsakó László, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék nyugalmazott egyetemi docense, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának vezetője.

2024. május 18. 10:24

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59