Xerox: nyolcezernél is több aktív szabadalom

forrás Prim Online, 2007. február 18. 11:02
Tavaly 558 közhasznú Xerox-szabadalmat jegyeztek be az Amerikai Egyesült Államokban - ez 27 százalékos növekedést jelent 2005-höz képest. Az eredményes kutatómunkát a Termékfejlesztési és Menedzsment Szövetség (Product Development & Management Association) „2006 Kiemelkedő Fejlesztő Vállalata” díjjal ismerte el.
A Xerox éves árbevételének 6 százalékát fordítja k+f tevékenységre, és jelenleg 8000-nél is több aktív szabadalom fűződik a nevéhez.

A 2006-os Xerox-szabadalmak sorából kiemelkednek a pénz- és dokumentumhamisítást megnehezítő találmányok, a webkeresést várhatóan forradalmasító képfelismerő és -kategorizáló alkalmazások, a digitális nyomtatórendszerekben alkalmazott párhuzamos nyomtatófelépítés, a nyomtatott szerves elektronika területén végzett sikeres kutatások eredményei és az EA-toner új generációjához tartozó fejlesztések.

Nyomtatott szerves elektronika, hajlékony képernyő

A Xerox olyan félvezető tintát fejlesztett ki, amellyel a félvezető eszközök alacsony hőmérsékleten és "szabad levegőn" (nem nagy tisztaságú, zárt környezetben) is nyomtathatók. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ilyen körülmények között biztosíthatók az alacsony gyártási költségek. A kutatók már régóta keresik a szilíciumtechnológia olcsó alternatíváját, amellyel olyan egyszerűen nyomtathatók áramkörök például műanyag hordozóra, akár a szöveg az egyszerű papírra. A félvezető tinta és az új anyagok kifejlesztésével egy lépéssel közelebb kerültünk a rugalmas, feltekerhető (roll-up) tv-képernyők és számítógép-kijelzők megvalósításához.

 Pénzhamisítás elleni küzdelem

A Xerox 2006-ban több olyan eljárást szabadalmaztatott, amelyek nehéz reprodukálhatóságuk miatt megnehezítik a pénz-, illetve dokumentumhamisítást. Ezek közé tartozik a nyomtatott képek vízjelezése, illetve két olyan Glossmark-alkalmazás, amelyeknek köszönhetően fényes betűkkel tehetjük biztonságosabbá a kis értékű dokumentumokat, például koncertjegyeket, kuponokat. Az eljárás lényege, hogy homogén felületet a nyomdai rács elforgatásával kódokkal, illetve betűkkel látnak el, amelyek enyhén megdöntve a lapot láthatókká válnak. Az így készült dokumentum eredetisége könnyen beazonosítható, és csak nagy beruházás árán hamisítható.

Ugyanez az alkalmazási területe a Xerox szintén tavaly bemutatott találmányának, a microtextnek. Az új képalkotási technikával akár 0,254 mm-es betűk is előállíthatóak, melyeket a hamisítók nem tudnak reprodukálni. A mikroszöveg méretet jól illusztrálja, hogy a betűtípus alkalmazásával akár egy 100 oldalas könyv is elfér egy A/4-es lapon!

Képfelismerő és -kategorizáló alkalmazások

A képek tartalomalapú csoportosítása ma még gyerekcipőben jár, pedig a digitális fényképezőképek terjedése már korábban is indokolttá tette volna ennek a területnek a fejlődését. Az új alkalmazás képes arra, hogy felismerje a digitális képeken szereplő tárgyakat azok legfontosabb jellemzői - ún. „patch”-ek - alapján, majd a fotókat ez alapján kategorizálja. Ezeket a jellemző képrészleteket az alkalmazás összefüggésben vizsgálja, így nem fordulhat elő, hogy például egy autókerekekről készült fotót gépkocsinak érzékel a rendszer. A Xerox megoldása az első robusztus, gyors és egyszerűen használható általános képkatalogizáló technológia. Hasonló eljárást jelenleg csupán arcfelismerő biztonsági rendszerekben alkalmaznak.

Az alkalmazás egyelőre egyszerű tárgyakról - például autókról, állatokról, épületekről, repülőgépekről, könyvekről, arcokról - készített képeket ismer fel. A Xerox mérnökei és kutatói azonban már dolgoznak azon, hogy a fejlesztést további vizuális kategóriákra is kiterjesszék, illetve lehetővé váljon olyan tárgyak, személyek azonosítása, amelyekből csak egy kis rész látható a vizsgált képen.

Intelligens nyomtatórendszerek: párhuzamos nyomtatófelépítés

 A parallel nyomtató architektúra olyan hardverek és szoftverek összessége, amelyek lehetővé teszik, hogy egy berendezésen belül két nyomtató működjön. A két eszköz összehangoltan és önállóan is működhet - ez utóbbira például akkor lehet szükség, ha az egyik nyomóművet éppen javítják. Egy „láthatatlan szem”-nek nevezett egység  folyamatosan - másodpercenként akár kétszer is - ellenőrzi a berendezés által előállított nyomatokat, ügyelve a konzisztens képminőségre.

A parallel felépítés korábban nem látott termelékenységet és megbízhatóságot hozhat a digitális nyomtatási iparágba. A Xerox az új technológiát először a Nuvera digitális nyomtatórendszer-család egyik következő típusában alkalmazza majd, mely várhatóan még 2007-ben piacra kerül. 
Kulcsszavak: k+f találmány Xerox

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05