Vádat emeltek egy román férfi ellen több mint 150 amerikai kormányzati számítógép feltörése miatt

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 4. 08:02
Vádat emeltek Los Angelesben egy román férfi ellen azért, mert a gyanú szerint betört több mint 150 kormányzati számítógépre és összesen másfél millió dollárnyi kárt okozott, többek között az amerikai űrkutatási hivatalnak - jelentette be pénteken az Egyesült Államok szövetségi ügyészsége.
A 26 éves aradi férfit ötven rendbeli számítógépes kalózkodás és egy rendbeli összeesküvés miatt vonják felelősségre. Ha valamennyi vádpontban bűnösnek találják, akár 54 évi börtönbüntetésre is ítélhetik.

A férfi ellen már Romániában is folyik büntetőeljárás számítógépes kalózkodás miatt, s azután szállítják át az Egyesült Államokba, hogy ez az első eljárás befejeződött.

A feltételezés szerint a román férfi a WhiteHatTeam néven működő hackercsoport tagja volt. A banda elsősorban amerikai kormányzati gépekre próbált meg betörni, mert ezek a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak. Miután bejutottak, olyan jelszavak után kutattak, amelyekkel más számítógépekre is beléphetnek.

A feltört gépek tudományos adatok gyűjtésére, tárolására, elemzésére és technológiai kutatásokra szolgáltak.

Az okozott károk helyreállítása 1,5 millió dollárjába (mintegy 292 millió forint) fog kerülni az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), az energiaügyi minisztériumnak és a haditengerészetnek.
Kulcsszavak: NASA hacker

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36