Számítógépgüzü az űrben

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 30. 08:18
"Charles Simonyi: nerd in space" címmel a BBC NEWS angol hírügynökség világhálós kiadása interjút készített Charles Simonyival, aki várhatóan a világ 5. űrturistája, általánosságban véve pedig a világ 450. űrhajósa lesz.
A Microsoft világsikerű irodai szoftvereinek fejlesztéséről ismert szoftvermérnök saját értékelése szerint ő lesz az első "űrutazó számítógépgüzü" ("nerd in space"). (A nerd amerikai szlenges kifejezést a Bill Gates-hez hasonló figurákra használják, de ma már kezd veszíteni hajdani pejoratív felhangjából.

Az 58 éves milliárdos várhatóan 2007 március 9-én indul útra egy orosz Szojuz űrhajó fedélzetén a kazahsztáni Bajkonurból, a nemzetközi űrállomás 15. legénységének kíséretében. A 20-25 millió dolláros kiruccanást az amerikai "Space Adventures" ügynökség szervezte meg.

A kirándulás forgatókönyve a következő: a felbocsátás és a légkör elhagyásának 9 percig tartó lélegzetelállító száguldása után 2 nap alatt érik el a nemzetközi űrállomást. Utána 8 nap következik a nemzetközi űrállomás fedélzetén. Az űrállomás ennyi idő alatt 6,5 millió km-t megtéve 160-szor kerüli meg a Földet. Ezután következik a hazaút, ami a nemzetközi űrállomás 14. személyzetének kíséretében mindössze 2 órát vesz igénybe.

Charles Simonyi ki szeretné elégíteni mérnöki kíváncsiságát: szeretné megérteni, hogyan működik és mitől biztonságos a Szojuz űrhajó bonyolult rendszere. Három konkrétabb célt is kitűzött maga számára: szeretné előmozdítani a polgári űrrepülést, segíteni az űrállomás továbbfejlesztését és szeretné a fiatalok figyelmét az űr-tudományok felé fordítani.

A www.charlesinspace.com világhálós honlapon egyelőre a kiképzés képei láthatók (megtudható például, hogy hogyan kell használni az űr-WC-t), és kérdéseket is fel lehet tenni. Később itt szándékozik közrebocsátani az űrutazásról szóló internetes naplóját is.

Dr. Simonyi egyik terve, hogy könyvtárat alapít a nemzetközi űrállomáson. Két kötetet készül fennhagyni maga után, az egyik Robert Henlein tudományos fantasztikus regénye, "A Hold kíméletlen szerető" ("The Moon is a Harsh Mistress") a másik Goethe Faustja.

Az elkövetkező öt hónap kiképzéssel telik az oroszországi Csillagvárosban, a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban, és a kazahsztáni Bajkonurban. Az űrutazásnak nagyon szigorú fizikai és egészségügyi feltételei is vannak. Az előző űrturistákhoz képest Dr. Simonyi nem számít teljesen képzetlennek. Pilóta jogosítványa van például lökhajtásos repülőgépre és helikopterre, és 2000 óránál több repülési idő van a háta mögött - olvasható a brit közszolgálati rádió és tévétársaság honlapján.
Kulcsszavak: űrkutatás űr

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50