Új informatikai rendszer a Magyar Nemzeti Banknál

forrás Prim Online, 2006. május 23. 18:32
Lezárult a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) a mySAP ERP 2004-es verziószámú SAP szoftver bevezetése. A 2006 januárjában indult, az SAP Hungary Kft. tanácsadó csapata által végrehajtott projekt keretében a magyarországi bankok bankja hazánkban elsőként állt át az SAP legfrissebb alkalmazáscsomagjára.
A projekt különlegességét az adja, hogy az MNB-nél használt több mint 2000 ügyfélspecifikus-fejlesztéssel működő komplex SAP rendszert az SAP Hungary tanácsadói rekordidő alatt, a projekt elindítását követő három hónapon belül állították át a hazánkban először bevezetett új verzióra. A funkcióazonos verzióváltás lebonyolítása mellett az SAP feladata volt a tanácsadási tevékenység, a tesztelés támogatása, az oktatás és a dokumentálás végrehajtása is.

Az MNB 1997 óta, azaz immár kilenc éve használja az SAP szoftvert nem banküzem-specifikus háttérirodai (back-office) folyamatai kezelésére. A verzióváltás (upgrade) hátterében az MNB azon IT stratégiája áll, mely szerint minden tranzakcionális feladatot SAP-ban kell megoldani. Ennek értelmében az MNB az ehhez szükséges funkciókkal rendelkező legújabb SAP verzióra kívánt átállni. Az MNB-nél bevezetett SAP alkalmazáscsomag pénzügyi, kontrolling, tárgyieszköz-nyilvántartási, anyaggazdálkodási, értékesítési, humán erőforrás és speciális főkönyvi funkcióval rendelkezik, valamint a web alapú toborzás feladatait is végzi, átfogva ezzel a központi bank nem banküzem-specifikus folyamatainak szinte teljes spektrumát.

Magyarországon jelenleg az MNB-vel együtt kilenc bank (az OTP Bank, a K&H, a Raiffeisen Bank, a Takarékbank, az Inter-Európa Bank, az Erste Bank, a West LB Hungaria Bank, és a jelenleg bevezetési fázisban lévő FHB Rt) használ SAP szoftvert.

Szintén az SAP vezethette be a humánerőforrás- fejlesztési funkciót az MNB-nél, valamint az EU-csatlakozást megelőzően az MNB az SAP EU-Fitness nevű szolgáltatáscsomagját is igénybe vette, amelynek keretében az SAP megvizsált minden olyan tevékenységet ( pl. beszerzés, értékesítés), amelyre hatással bírnak a pénzügyi és adózási vonatkozású EU-jogszabályok, és javaslatot tett egyrészt a belső folyamatok, másrészt az ezeket támogató rendszerek átalakítására. Jelenleg pedig egy hosszú távú megállapodás keretében folyamatosan végeznek feladatokat az MNB számára.
Kulcsszavak: ERP MNB SAP

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50