India egyik befektetési célpontja Kelet-Európa

forrás Prim Online, 2006. április 22. 10:35
India az elmúlt évtizedekben a forráskihelyezés első számú nemzetközi központja lett, ám a közelmúltban Kína, a Fülöp-szigetek, Magyarország, a Cseh Köztársaság és számos latin-amerikai ország szerepe is megnőtt az outsourcing-piacon. A tengerentúli befektetők mellett maguk az indiai nagyvállalatok is igyekszenek megalapozni jelenlétüket ezekben az országokban – ismertette az InfoPark Rt. innovációs hírlevele a Forbes nyomán.
A vezető indiai outsourcing cég, a Tata Consultancy Services (TCS) Budapesten és a kínai Hangzhouban nyitott irodákat nemrég. A vállalat tavaly felvásárolt egy 1300 fős outsourcing-szolgáltatót Chilében és 1500 új alkalmazott felvételét tervezi a jelenleg 458 főt foglalkoztató brazil kirendeltségébe. A TCS egyik fő vetélytársának számító Infosys Technologies Sanghajban, Mauritiusban és két cseh városban, Prágában és Brnoban állított fel központokat. A piac harmadik legnagyobb indiai szereplője, a Wipro új sanghaji és pekingi beruházásai után hamarosan Bukarestben is megveti a lábát. Indiához hasonlóan az amerikai cégek is terjeszkednek az új outsourcing-piacokon: a Convergys a közelmúltban létesített call centereket Dubaiban és Budapesten, az IBM Global Services növeli munkaállományát Kínában, Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Brazíliában, míg az Accenture ugyanezt teszi a Fülöp-szigeteken, Kínában, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban.

Míg az 1980-as években Indiában a tengerentúli és európai piacokat kiszolgáló outsourcing-tevékenységek egyszerűbb feladatokra, például adatfeldolgozásra és szoftverfejlesztésre korlátozódtak, a következő évtizedben már kiterjedtek egész informatikai rendszerek működtetésére és olyan háttérszolgáltatásokra is, mint a könyvelés. Mára megjelentek az ezeknél is kifinomultabb szolgáltatások, köztük a kutatás-fejlesztés, valamint autó- és repülőalkatrész-, illetve csiptervezés. India mellett más ázsiai országok outsourcing-vállalatai is ellátnak összetett feladatokat: a fülöp-szigeteki SPI Technologies például egy amerikai jogi kutatócég számára végez elemzéseket.

Előrejelzések szerint továbbra is lehet számítani a nemzetközi outsourcing-piac növekedésére. A Gartner azt jósolta, hogy 2010-re a kiszervezett informatikai tevékenységek értéke 60 milliárd dollárosra, azaz a 2004-es szint négyszeresére növekszik. A kutatócég azt is előrejelezte, hogy az outsourcing-szolgáltatások következő nagy hullámát mérnöki tevékenységek és a kutatás-fejlesztés adják majd, melyek piaci nagyságrendje ugyanebben az időszakban tízszeresére növekedhet. A McKinsey Global Institute becslései alapján az outsourcing megbízások keretében foglalkoztatottak száma az információtechnológiai, a bank- és hat további szektorban 2003 és 2008 közt megduplázódik, elérve az 1,2 millió főt.

A kiterjedt nemzetközi tevékenységeket folytató vállalatok gyakran olyan szolgáltatókra bízzák feladataikat, melyek maguk is egyszerre több piachoz rendelkeznek hozzáféréssel. A brit BT telekommunikációs vállalat például tavaly az Accenture-t bízta meg, hogy mintegy 38 országban kezelje humánerőforrással kapcsolatos feladatait. Az Accenture az Egyesült Államokon kívül az Egyesült Királyságban, Indiában és a Cseh Köztársaságban működtet kirendeltségeket. A holland ABN Amro bank tavaly szeptemberben egy 260 millió dolláros outsourcing-szerződést kötött az indiai Tatával, mely új munkaerőt vezényelt mumbai-i, bangalore-i, budapesti, luxemburgi és a brazil campinas-i központjaiba a pénzintézet szoftveres alkalmazásainak karbantartására. Budapesten a Tata 375 dolgozót foglalkoztat, melyet további 1000 fővel szándékszik bővíteni. A cég kínai és dél-amerikai központjaiban is tervbe vette a dolgozói létszám növelését.

Az összetettebb outsourcing-tevékenységek térnyeréséről tanúskodik az, hogy a Tata Consultancy és az Infosys indiai telepein tervezett és gyártott repülőszárny-alkatrészeket a Boeing és az Airbus repülőgépgyáraknak, a Tata kínai kirendeltsége pedig a kanadai Bombardier repülőgyártó számára is készít terveket. A Wipro, mely nemrég vásárolta az Ericsson indiai kutatóközpontját, évi 2,1 milliárd dolláros forgalmának 36 százalékát a külső feleknek végzett kutatásból és termékfejlesztésből nyeri.

Habár az indiai nagyvállalatok is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az ázsiai, kelet-európai és dél-amerikai piacoknak, az Egyesült Államok multinacionális cégei közt továbbra is népszerű befektetési célpont marad a délkelet-ázsiai ország. A Forbes cikke szerint az EDS, az Accenture, a Keane és a Convergys a következő évek során megduplázzák vagy háromszorozzák az Indiában, outsourcing-szerződésben foglalkoztatott dolgozók számát, és az IBM is létszámnövelést tervez a régióban. A tengerentúli cégeket továbbra is az olcsón elérhető magasan képzett munkaerő vonzza: az indiai munkabérek egynegyedét teszik ki az amerikaiaknak. Az alacsony bérek mellett azonban kezd előtérbe kerülni a hatékonyság szempontja is. Egy magyar híváskezelő központban 25 százalékkal többe kerül egy munkás, mint Indiában, de a magasabb ár ellenében a magyar központok több idegen nyelven nyújtják szolgáltatásaikat. Budapesti humánerőforrás-központjából a Convergys 10 európai nyelven 15 ország ügyfeleit szolgálja ki. (A Forbes nyomán)

Forrás: Koine – az InfoPark Rt. innovációs hírlevele
Kulcsszavak: trend outsourcing EU India

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36