CES: Bill Gates felvázolta a digitális életstílus jövőképét

forrás Prim Online, 2006. január 6. 14:47
Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője, a 2006-os nemzetközi CES (Consumer Electronics Show – Szórakoztatóelektronikai Vásár) rendezvényen az Xbox 360, illetve a Windows Vista végfelhasználói szolgáltatásainak első széles körű bemutatójával demonstrálta, a Microsoft hogyan látja a digitális életstílus megvalósulását, amelyben a különböző informatikai eszközök, szolgáltatások és alkalmazások integrált módon, zökkenőmentesen működnek együtt. Gates elmondta, hogy fenti eszközök, valamint az új mobil eszközök és a szoftver alapú szolgáltatások új generációja integrált, nagymértékben testreszabható felhasználói élményt nyújt a fogyasztók számára. Gates beszédében kiemelte, hogy a szórakoztatóelektronikai iparág minőségi változás előtt áll a tartalmasabb, interaktív, nagy felbontású szolgáltatások irányába. „A technológia forradalmasította a zenehallgatást, a tévénézést, a kommunikációt, a személyes adatok kezelését és megosztását” – mondta. „Az elkövetkező évek izgalmas újításai révén egyetlen egységgé válnak majd a szoftverek, a hardverek és a szolgáltatások, és még gazdagabb, lenyűgözőbb, a hálózati szolgáltatásokkal még jobban integrált használatot fognak biztosítani.”

A Windows Vista bemutatása során Gates demonstrálta, hogy a Microsoft következő generációs operációs rendszere milyen jelentős újításokat tartalmaz majd a biztonság, a keresési lehetőségek és a digitális szórakoztatás terén. Rámutatott, hogy a Windows Vista – a keresett tartalom azonnali megtalálásával, a legújabb szórakoztató tartalmak elérhetőségével, a személyes adatok biztonságával, és a folyamatos, akár otthon, akár utazás közben használható hálózati eléréssel – segíti a felhasználót a mindennapi feladatok végrehajtásában.

Gates kiemelte a Windows Vista végfelhasználók szempontjából legvonzóbb tulajdonságait, például az elegáns felhasználói felületet, a jobban használható párhuzamos feladat-végrehajtást, illetve az operációs rendszerbe mindenütt szervesen illeszkedő keresési szolgáltatásokat. Bemutatta az új Windows Photo Gallery szolgáltatást is, amely megkönnyíti a digitális fényképek kezelését és feldolgozását.

Gates ezt követően, a Microsoft Games Studios hamarosan megjelenő Flight Simulator X programjának bemutatójával – a sorozat 25 éves történetének legrealisztikusabb élményt nyújtó játékával – demonstrálta a legfejlettebb Windows játékplatformot, amely döbbenetes grafikai megjelenítésével és élethűségével a leggyakorlottabb játékosok igényeit is kielégíti.

Gates és Van Toffler, az MTV Networks zenei csoportjának elnöke, bemutatták a hamarosan induló URGE elnevezésű digitális zenei szolgáltatást, amelynek segítségével még inkább előterébe kerülhet a digitális szórakozás, és az emberek közötti kapcsolat. Az URGE szolgáltatás a Windows Media Player 11 felhasználói számára azonnali hozzáférést biztosít majd a nagy és független kiadók több mint 2 millió zeneszámához, továbbá az MTV Networks exkluzív programjaihoz és tartalmaihoz.

Gates bemutatta a Windows Vista Windows Media Center verziójának szolgáltatásait és elmondta, hogy világszerte több mint 130 számítógépgyártó több mint 6,5 millió Windows XP Media Center Edition alapú számítógépet értékesített.

A Windows XP Media Center 2005 alapú számítógépek CableCARD-támogatással rendelkeznek a külön vevőegység nélküli nagyfelbontású televíziózás élményének növelésére, így a felhasználók közvetlenül a számítógéphez csatlakoztathatják a digitális műsorszolgáltatás kábelét, és átalakító egység nélkül nézhetik az előfizetéses műsorokat, többek között a nagy felbontású (HD) programokat is.

Az Xbox 360 élen jár a szórakoztatásban


Az új Xbox 360 videojáték és szórakoztatórendszer nemzetközi megjelenése után alig egy hónappal már látszik, hogy a termék milyen lendülettel viszi előre a nagy felbontású hardverek (pl. HDTV), játékok és digitális szórakoztatás elterjedését. Gates szerint az Xbox 360 minden idők leggyorsabban fogyó játékkonzolja lesz, várhatóan 2006 júniusának végére 4,5-5,5 milliót szállítanak le belőle.

Gates utalt arra, hogy az Xbox 360 a nagy felbontású televíziók jelentős kiegészítőjévé vált. Hozzátette, hogy az Xbox 360-tulajdonosok 90 százalékának már vagy van nagy felbontású televíziója, vagy tervezi annak vásárlását. Bejelentette, hogy 2006 júniusára több mint 50 új játék lesz megvásárolható az Xbox 360 konzolhoz, mely nagy felbontású hardvereken is futtatható. A Microsoft 2006-ban egy új külső HD DVD meghajtót fog szállítani az Xbox 360 konzolhoz. Az új meghajtóval az Xbox 360-tulajdonosok milliói élvezhetik majd a HD DVD formátumú filmeket.

A fogyasztók az Xbox 360 konzol és az Xbox Live szolgáltatás használatával már ma is hozzáférhetnek olyan nagy felbontású szórakoztató tartalmakhoz, mint az Xbox Live Arcade játékai, különböző demók és filmelőzetesek. Emellett az Xbox 360 segítségével Windows XP alapú Media Center PC-jük nagy felbontású televízió-szolgáltatásához és filmjeihez is hozzáférhetnek.

Gates beszédében az Xbox Live szolgáltatás sikeréről is beszámolt, miszerint az összes Xbox 360-tulajdonos több mint fele már használja az online játék- és szórakoztató szolgáltatást, amelynek világszerte több mint 2 millió tagja van. Gates bemutatót tartott az Electronic Arts hamarosan, megjelenő EA SPORTS „Fight Night Round 3” játékával, és bejelentette, hogy a játék ingyenes, játszható, nagy felbontású demóváltozata hozzáférhető az Xbox Live szolgáltatás Marketplace (http://www.xbox.com/en-GB/live/marketplace/) oldalán, amely egykapus digitális letöltőközpontként nyújt hozzáférési lehetőséget a nagy felbontású játékokhoz, illetve a partnerek zenei és filmes tartalmaihoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05