Commodore visszatérés

Milkovits Gábor, 2005. december 16. 21:11
Jól értesült hírforrások szerint a jövő januári CES kiállításon, hosszú évek kihagyása után, ismét találkozhat majd a nagyközönség a legendás Commodore márkanevet viselő újfajta elektronikai termékekkel.
A Commodore név a 80-as évek C64 hőskorszakát követően különféle kisebb készülékeken, például mp3 lejátszókon és USB eszközökön szerepelt. A márkát egy éve a kaliforniai Yeahronimo Media Ventures vette meg a Tulip-tól, azt pedig sejteni lehetett, hogy az új tulajdonos változtatni fog a portfólión. Nos, a CES-en három új Commodore termék; egy hibrid mp3 lejátszó/GPS navigátor, egy 80 GB-os digitális tv tuner, illetve egy speciális multimédia kioszk lesz látható.

A „Commodore Navigator” névre hallgató hordozható készülék a GPS funkció mellett mp3 lejátszó is egyben, amely használatot egy 20 GB-os merevlemez is támogat. Az eszköz 3,6”-es színes kijelzővel rendelkezik, amely lehetővé teszi a GPS térképek két- és háromdimenziós megjelenítését egyaránt. A navigátornak autós és kerékpáros üzemmódja is létezik, emellett pedig 18 nyelvet támogat. A lejátszó az mp3 és WMA (DRM9) audio, valamint az MPEG és DivX mozgóképes formátumokkal kompatibilis.

A „Commodore MediaBox” digitális tv tuner egy 80 GB-os merevlemezes meghajtót is tartalmaz, amelyre közvetlenül rögzíthetők, majd onnan le is játszhatók a műsorok. A multimédiás készülék emellett lehetővé teszi a televízióról történő internetezést is.

A legérdekesebb új Commodore termék talán a „Commodore Multimedia Tower” elnevezésű elektronikus kioszk, amelyet nyilvános helyszíneken terveznek elhelyezni abból a célból, hogy a vásárlók hitelkártyájukkal fizetve különféle digitális tartalmakat tölthessenek le rajta keresztül. A kínálat a letölthető zeneszámoktól a játékokon át a mobiltelefonos csengőhangokig terjed. A gyártó állítása szerint a kioszk a legtöbb mobiltelefonnal, PDA-val és hordozható zenelejátszóval kompatibilis és kétféle, falba épített, illetve álló verzióban kerül majd forgalomba.

A Yeahronimo részéről egyelőre sem az új készülékek forgalmazásának részleteiről, sem arról nem nyilatkoztak, hogy tervezik-e az évtizedes szünet után új Commodore PC-k forgalmazását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55