2006. év "Technológiai Pionír"-jai: A legjobb 36 között egy magyar

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 7. 10:08
A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) kihirdette a 2006-os év 36 technológiai úttörőjének névsorát. A Holografika Kft. az egyetlen kiválasztott a kelet-közép-európai régióból, mely egyben meghívást kapott a 2006 januári davosi csúcsértekezletre is.
Az idei év cégei nemcsak élvonalbeli munkásságuk miatt kerültek kiválasztásra, hanem azért is, mert eredményeik hosszútávon befolyásolhatják az üzleti életet és a társadalmat egyaránt. A Fórum a világ állapotának javításával szembeni elkötelezettségének megfelelően 2000-ben hozta létre "Technológiai pionír" programját, amely arra hivatott, hogy a technológiai fejlesztések és változások új perspektíváját nyújtsa. A program a Világgazdasági Fórum égisze alatt, illetve annak két stratégiai partnere, az Apax Partners és a Deloitte Touche Tohmatsuval karöltve működik. A WEF technológiai pionír programján keresztül az egész világon követi és átfogja azokat a cégeket, amelyek új technológiák kialakításával és fejlesztésével foglalkoznak. - Technológiai úttörőink kreatív innovációi jelentős hatással vannak az üzleti élet és a társadalom működésére - mondta a WEF vezérigazgatója, Peter Torreele. – A világot átfogó tudáshálózatként a technológiai úttörők jelentős mértékben hozzájárulnak ehhez a párbeszédhez és a Fórum küldetéséhez.

A Holografika Kft. egy gyorsan növekvő magyar technológiai cég, amelyet Balogh Tibor, Gábor Dénes díjas villamosmérnök-holográfus alapított. A Holografika Kft. holografikus technológiák és 3D megjelenítők fejlesztésével foglalkozik, amelyek a jövőbeni 3D televíziózás alapját jelenthetik. A HoloVizio(TM) egy olyan szabadalmaztatott high-end megoldás, ami a gyakorlatban is bizonyított. A 3D kép szemüveg nélkül is látható, nincs szükség pozicionálásra vagy követésre és "ablakszerű", természetes 3D látványt nyújt egyidejűleg több néző számára.

A 3D monitorokat a múlt év óta már forgalmazzák orvosi célra és tudományos képalkotásra, és többek között egy autóipari tervezésre is alkalmas computer-aided design (CAD) nagyméretű kivetítős rendszer fejlesztése is folyamatban van. A cég 3D képalkotásban meglévő jelentős tapasztalata lehetővé teszi, hogy új-generációs rendszereket építsen és világméretben is jelentős szereplővé váljon a 3D technológiák területén.

- A Holografikának hosszútávú víziója van a jövő 3D rendszereiről és az új optikai eszközökre épülő, ma még sci-fi-be illő 3D környezet megvalósításához vezető útról. Az, hogy ránk esett a választás a "Technológiai pionír" programban megadja az esélyt, hogy magyar cégként, találmányainkon alapuló fejlesztési munkánk széles nyilvánosságot kapjon. Alkalom arra, hogy kifejthessük nézeteinket a döntéshozóknak a kutató szemszögéből, és megtaláljanak bennünket azok, akik fantáziát látnak ebben a robbanásszerűen fejlődő technológiai területben. Végsősoron kiváló lehetőség számunkra, hogy hallassuk a hangunkat, és ha lépésenként is, de alakítsuk a jövő technológiai képét - mondta Balogh Tibor, a Holografika alapító ügyvezetője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36