A cseh kormányfő felülvizsgáltatja a Kapsch 640 millió eurós megbízását

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 23. 10:12
A cseh kormányfő felülvizsgáltatja a  versenyhatóság (UOHS) döntését, miszerint az osztrák Kapsch cégnek ítélték a teherjárművek számára felállítandó csehországi elektronikus autópályadíj-számlázási rendszer felszerelési és üzembentartási jogát.
Jiri Paroubek a közelekedési miniszterhez írt levelet ezügyben. Ennek hátterében az áll, hogy a versenypályázaton ugyancsak induló Mytia konzorcium panasza szerint a közlekedési minisztérium törvénysértő módon járt el. Az ügyben már több panasz is érkezett a minisztériummal szemben: egyesek szerint a mikrohullámú rendszereket kínáló pályázókat előnyben részesítették. Most a kormányfő szerint a cseh közlekedési minisztériumban először is ki kell vizsgálni, vajon a pályázati kiírás megfelelt-e az uniós normáknak, a továbbiakról később döntenek.

Hétfőn egy 640 millió eurós megrendelés keretében a bécsi Kapsch távközlési berendezésgyártónak ítélték a teherjárművek számára felállítandó csehországi elektronikus autópályadíj-számlázási rendszer felszerelési és üzembentartási jogát. Az erről szóló megállapodást az év végéig kellene aláírni.

A Kapsch szerelte fel a hasonló osztrák rendszert is, amely 2004 óta üzemel. Csehországban 2007-től akarják bevezetni a teherjárművek számára az autópályákon és gyorsforgalmi utakon az elektronikus autópályadíj-rendszert.

Az érdeklődők sorában egyebek között a Siemens, a Kapsch, a T-Systems, az IBM, valamint a németországi üzemeltető, a Toll Collect is szerepelt. A nyertes kiválasztása 60 százalékban a megajánlott ár függvénye, 40 százalékban egyéb tényezőké, így a környezeti hatásoké, vagy a kiépítés gyorsaságáé volt.

A cseh rendszer üzembe helyezés hivatalos időpontját 2007. január 1-ben jelölték meg, de még nem eldöntött, mely járművekre terjed majd ki az elektronikus beszedési rendszer, valószínűleg csak a 12 tonna összsúly felettiekre. A tervek szerint az első szakaszban 970 kilométernyi autópályára és gyorsforgalmi útra terjesztik ki a rendszert, a 2008. január 1-től kezdődő második szakaszban ez összesen 2100 kilométernyi pályára bővül. A jelenleg érvényben levő matricás rendszer 712 kilométernyi cseh autópályát és gyorsforgalmi utat ölel fel.

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező osztrák Kapsch távközlési berendezéseket, valamint vasúti, közúti irányító rendszereket gyártó cég ismét nyereséges lett a 2004/2005-ös üzleti évben a takarékossági program, és a mintegy ezer fős leépítést követően. A társaság újra vállalatfelvásárlásra készül, s nagy reményeket fűz a személyautók autópályadíj-számlázására kifejlesztett berendezés exportjától.

A Kapsch egyebek mellett Csehországban és Szlovákiában pályázik a rendszer kiépítésére, eddig 30 országban száz autópályadíj-számlázó rendszert épített ki.

A családi vállalkozás a márciussal végződött 2004/2005-ös üzleti évben 353,8 millió euró árbevételre, és 18,3 millió euró üzemi eredményre tett szert, s 2002-ben még 44,2 millió volt a vesztesége.

Kulcsszavak: +céginfo Kapsch

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte legfrissebb CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. 

2024. május 11. 10:22

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Szegedi IT-startupból nemzetközi siker

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 18:27

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36