Az IHM szerint az EU bizottság helytelenül értelmezte a távközlés magyar szabályait

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 11. 09:05
Az IHM szerint a szabályozás helytelen értelmezéséből fakad az Európai Bizottság sajtólevele, amelyben a távközlés területén kifogásolta, hogy "csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások" vehetnek részt az egyetemes szolgáltató kijelölési eljárásában.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteken az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárca részletes álláspontját a bizottság hivatalos értesítő levelének megismerését követően alakítja ki. Az IHM szabályozásának célja, hogy Magyarországon a fogyasztóknak az egyetemes szolgáltatás mindenütt ugyanolyan minőségű alapszolgáltatást biztosítson, éljenek akár egy kis faluban vagy a fővárosban - fogalmaz a közlemény.

Az Európai Bizottság csütörtökön küldött figyelmeztető levelet tizenegy EU-tagállamnak, köztük Magyarországnak azért, mert nem tartják be az elektronikus kommunikáció, ezen belül a távközlés európai uniós szabályait.

Az Európai Bizottság sajtólevele - az IHM közleménye szerint - Magyarország esetében arra mutat rá, hogy helytelen, ha csak az egyetemes szolgáltatás valamennyi elemét nyújtani képes vállalkozások vehetnek részt az egyetemes szolgáltatás kijelölési eljárásában. Így abból ki lennének rekesztve azok a vállalkozások, amelyek képesek volnának akár a szolgáltatásnak csak egyik vagy másik elemét hatékonyan nyújtani.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium viszont úgy véli, hogy a bizottság helytelenül értelmezi az egységes hírközlési törvény ide vonatkozó rendelkezését. Ennek a rendelkezésnek az alanya ugyanis nem az egyetemes szolgáltató, hanem maga a szolgáltatás, amelynek nyújtását az ország egész területén biztosítani kell. Azt pedig, hogy valamely földrajzi területen azt egy vállalkozó egyedül, vagy más vállalkozókkal közösen nyújtja, nem korlátozzák a jogszabályok.

A Minisztérium az egyetemes szolgáltatók kijelölése végett 2004. március 16-án két országos napilapban és a honlapján is közzétett ajánlati felhívásában ennek megfelelően kifejezetten lehetőséget biztosított arra, hogy több ajánlattevő közösen tegyen ajánlatot - teszi hozzá a hírközlési tárca közleménye.
Kulcsszavak: távközlés jog EU IHM

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59