Az SZDSZ az elektronikus információszabadságról szóló törvényről

MTI Sajtóadatbank, 2005. július 7. 09:02
Az elektronikus információszabadságról szóló törvény Magyarországot valóban a modern országok sorába emelte - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az informatikai miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szerdán.
Kovács Kálmán egyetértett a pártelnök kijelentésével, amelyet szerinte alátámaszt, hogy mióta 1996-ban az Egyesült Államokban elsőként elfogadták az elektronikus információszabadságról szóló törvényt, alig tíz másik ország tette meg ugyanezt a lépést.

A szakminiszter hangsúlyozta: az elfogadott törvény feloldja azt a "közbizalmi válságot", amely kialakult az állampolgár és a hatalomgyakorló szervek között, hiszen ezentúl nemcsak elolvashatók az információk, de az állampolgár a jogalkotás előkészítésébe és döntési folyamatába is bekapcsolódhat.

Minden szervnek, amely törvényt, rendeletet, határozatot alkot, ki kell tennie az internetes oldalára a jogszabályok előkészítő anyagait, és fogadnia kell az állampolgárok véleményét, ezekre pedig válaszolni is kell - mondta.

Kovács Kálmán kiemelte: ezzel az intézmények működése átláthatóbbá válik, mert nemcsak a közbeszerzéseket, hanem a teljes működést nyilvánossá kell tenni. Hozzátette, hogy a jogszabályok mellett a bírósági döntések is elérhetők és kereshetők lesznek.

Kovács Kálmán a parlament szégyenének nevezte, hogy a törvényt csak a kormánypártok szavazták meg, mert mindenkinek elemi érdeke lett volna, hogy ezen a területen közös platformra jusson valamennyi politikai erő.

Ezen ugyanakkor - tette hozzá - mégsem lehet csodálkozni, mert "ott, ahol Kaya Ibrahimok, Josiph Totok vagy Vargha Tamások ügyei tisztázatlanok, ahol a vezér szerint a bejgli árát nem illik megkérdezni, és a Haris közi ingatlan, valamint a tokaj-hegyaljai birtok keletkezési folyamatát sem, ott azt gondolom, ott nem véletlen, hogy ettől a törvénytől, mint ördög a tömjénfüsttől, félt a Fidesz".

A liberális miniszter hangsúlyozta: meggyőződése szerint 2006 igazi tétje, hogy lesz-e információszabadság, él-e a magyar közélet azzal a demokratikus lehetőséggel, amelyet ez a törvény megteremt.
Kulcsszavak: IHM törvény

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14