Távközlési Világnap, Internet Világnap

MTI Sajtóadatbank, 2005. május 17. 10:15
Május 17. a Távközlés Világnapja, május 18. az Internet Világnapja a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére. A Távközlés Világnapját 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én írták alá Párizsban húsz ország képviselői a Nemzetközi Távközlési Uniót (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányt. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van Magyarország is. Az ITU tagországok az idén a világnap központi témájának a következőt választották: Esélyegyenlőséget az információs társadalomban: eljött a cselekvés ideje.
Ma már a távközlési piac nemcsak az emberi hang továbbításáról szól, hanem videók, adatok átviteléről és multimédia interakcióról is. Európában az analógról a digitális földi műsorszórásra való átállás előkészületei állnak a fókuszban, miközben a digitális televízió-technológián alapuló új innovatív szolgáltatások iránti igények az egész világon erősödnek. Az ITU felmérése szerint a mobil-előfizetők számának növekedése túlszárnyalta a vezetékes telefonkapcsolat előfizetői számának növekedési ütemét és az internethasználat terjedésének ütemét is. 2004 közepére a mobilhasználók száma 1,5 milliárdra nőtt a világon.

Idén az ITU legjelentősebb rendezvényének a november 16. és 18. között Tuniszban sorra kerülő Információs Társadalom Csúcstalálkozó ígérkezik.

Május 18-án tartják az Internet Világnapját az ITU kezdeményezésére, amely a fejlődő és a fejlett országok közötti digitális szakadék felszámolását tekinti fő céljának, hiszen a Föld lakosságának többsége még nem élvezheti a modern telekommunikáció előnyeit, noha napjainkban rohamtempóban terjednek a fejlett távközlési technika eszközei.

A világméretű számítógépes hálózat, az internet, amely a különböző rendszerű számítógépek között egy egységes hálózati nyelv segítségével teremt kommunikációt, katonai alkalmazásból került át a polgári életbe az 1980-as évek közepén az Egyesült Államokban. Rövid időn belül tért hódított az üzleti életben, kereskedelemben, intézményekben, iskolákban. Széleskörű szolgáltatásai jelentősen megkönnyíthetik használója munkáját, tájékozódását, s emellett szórakoztató is lehet. Kezdetben hasznos szöveges információkat olvashattunk le az oldalakról, ma már videó-bejátszásokat nézhetünk, élő televízió- és rádióadásokat élvezhetünk, játszhatunk. Kapcsolatot teremthetünk a világ bármely részén élő felhasználókkal, a legrövidebb idő alatt juttathatjuk el üzenetünket az elektronikus levél, az e-mail segítségével, sőt még vásárolhatunk is anélkül, hogy elmozdultunk volna számítógépünk mellől.

2005 márciusában az Internet World Stats adatai szerint több mint 888 millió ember használta világszerte az internetet, s ez a szám az év végére elérheti az egymilliárdot. Ezen belül azonban nagyok az aránytalanságok: míg Európában 259 millió, addig Afrikában csupán 12 millió a világháló felhasználóinak száma.

Magyarországon internetezők számát mintegy 1,7 millióra becsülik, ebből 900 ezerre tehető az otthoni internethasználó. A Nemzeti Szélessávú Stratégia szerint 2006 végére az otthoni internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások száma eléri az 1 milliót, így a háztartások internet-ellátottsága a jelenlegi 17 százalékról 26 százalékra emelkedik.

Az állam az úgynevezett eMagyarország-pontok létesítésével segíti az információs társadalom kiépítését: az országban jelenleg 2200 eMagyaország pont van. A közösségi helyeken az emberek állandó nyitva tartás mellett érhetik el a világhálót, a cél az, hogy csökkenjenek a társadalmi különbségek az internet használatában.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36