A memória-áramkörök árának csökkenése várható

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 14. 13:01
Az év közepére a memória-áramkör árak akár harminc százaléknál jobban is csökkenhetnek, azaz egyes esetekben előállítási költségük alá is eshetnek. Ennek oka, hogy a chipgyártók korábbi hatalmas bevételeiket termelési kapacitásaik növelésébe fektették be és ezzel túlkínálatot hoztak létre a piacon.
Az év második felében az árak már stabilizálódnak majd, mivel a termelési kapacitás egy részét a következő generációs DRAM áramkörök gyártásának szentelik. A Daiwa Institute of Research szakértője, Jae H. Lee szerint a DRAM áramkörök kínálata az idén összességében 2-3 százalékkal haladja majd meg a keresletet. A második negyedévben az etalon árak 2,60 dollárnál érhetik el mélypontjukat. A chipgyártók általában a 3,00 dolláros árat tekintik a fedezeti pont tartásához szükséges szintnek. Az árak javulására a harmadik negyedévben kerülhet sor az új generációs modellek elterjedésével párhuzamosan.

Az árcsökkenés nehéz helyzetbe sodorhatja a Samsung Electronics Co. Ltd., a Micron Technology Inc., az Infineon Technologies AG és a Hynix Semiconductor Inc. konszerneket, bár a nagyobbak közülük viszonylag könnyen átvészelik majd az időszakot.

A DRAM áramkör gyártó ágazat jó évet zárt tavaly. Az etalon 256 megabit DDR lapka ára áprilisban átlépte a 6 dolláros szintet, majd visszaesett és a negyedik negyedévben már 4,52 dolláros átlagon állt. Jelenleg az etalon ár 3,70 dollár körül van.
Kulcsszavak: DRAM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09