Közös autós WLAN rendszert fejleszt több nagy európai autógyár

Milkovits Gábor, 2004. december 21. 20:54
Több nagy európai autógyár közösen, a német kormány támogatásával, gépkocsik közötti vezeték nélküli kommunikációs WLAN technológia fejlesztésébe kezdett.
A német kormányzat anyagi támogatását a BMW, az Audi, a Daimler Chrysler, a Volkswagen, a Renault és a Fiat nyerték el arra, hogy egységes szabványon alapuló technológiát dolgozzanak ki az autós vezeték nélküli kommunikációhoz. A fejlesztés a "Network on Wheels" (NOW) projekt keretében történik majd, amelyben az említett autógyárak mellett a Mannheimi Egyetem, a Karlsruhei Műszaki Egyetem, az illetékes német minisztérium, az mp3-at korábban kifejlesztő Fraunhofer Intézet, valamint a Siemens és az NEC is részt vesznek. A 802.11 technológián alapuló projekt lényege az, hogy az utakon közlekedő járművek az éppen elérhető hálózati háttér használatával ideiglenesen kapcsolatot teremthessenek, és főként közlekedési információkat cserélhessenek egymással. Az egész valamiféle "autós internetként" működhetne, amelynek segítségével a járművekben ülők figyelmeztethetnék egymást a forgalmi dugókra, a rossz időre vagy egyéb közlekedési akadályokra. A projekt résztvevői 2006-ra tervezik az első, kísérleti hálózat kialakítását.

Egyes szakértők úgy látják, hogy a technológia nyilvánvaló előnyei ellenére még tovább szűkíti a személyi szabadságot, mivel lehetőséget kínál a hatóságoknak arra, hogy segítségével állandóan figyelemmel követhessék a gépkocsik mozgását. A másik oldalon persze megvan az a hozadéka, hogy újabb eszközként szolgálhat a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harcban.
Kulcsszavak: autotech WLAN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38