Magyar védelmi cégek integrálása a nemzetközi hadiipari e-kereskedelembe

Új ellentételezési megállapodás - GKM, Epicos

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 27. 10:25
Új ellentételezési megállapodást írt alá Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter és Christian Hadjiminas, a svájci bejegyzésű, athéni székhelyű Epicos cég vezérigazgatója hétfőn, Budapesten.
Az aláírást követő sajtótájékoztatón a miniszter elmondta: a megállapodás eredményeként egy olyan projekt teljesítése kezdődhet meg, amellyel 80 magyar védelmi ipari hight-tech cég két éven keresztül térítésmentesen veheti igénybe az Epicos elektronikus kereskedelmi szolgáltatásait.

Az Epicos egy nemzetközileg is elismert, haditechnikai beszerzésekre és offsetre szakosodott vállalatok között működő e-kereskedelmi portált működtet. Csillag István elmondta: a kormány egy később kötendő ellentételezési szerződés során fizeti meg a projekt ellenértékét. Szabó Sándor, a tárca befektetési főosztályának főosztályvezető-helyettese az MTI-nek elmondta: ehhez az szükséges, hogy találjanak egy olyan partnercéget, amellyel már van ellentételezési megállapodás. Ez a cég fizeti ki az Epicosnak a jelenleg aláírt projekt ellenértékét és ezért a kormánytól "ellentételezési pontokat" kap. A főosztályvezető-helyettes szavai szerint nyáron megkezdődik a társaságok kiválasztása és várhatóan a jövő évben már mind a 80 érintett magyar védelmi cég elérhető lesz az interneten.

Christian Hadjiminas elmondta: a projekt lényeges eleme a magyarországi vállalatok integrálása a világ vezető hadiipari cégei által működtetett elektronikus beszállítói rendszerbe, az Exostarba. Hozzátette: Magyarország negyedikként csatlakozott a projekthez, amely jelentősen növeli a versenyképességét ezen a téren.

A GKM közlése szerint a résztvevő magyarországi vállalkozások új technológiákat is kapnak és ezek használatára betanítják őket. Az együttműködés révén lényegesen több információhoz jutnak, kapcsolatteremtő képességük és marketing munkájuk is számottevően javulhat.

Az Exostar egy elektronikus kereskedelmi és üzleti megoldásokat szolgáltató cég, amelyet a 400 milliárd dolláros űrhajózási és védelmi ipar révén és számára építettek ki. Az Exostar a gyártók, a beszállítók és a vevők között teremt kapcsolatot egy magas biztonsági fokkal rendelkező virtuális piactéren.

Az Epicost 2000 októberében hozta létre az űrhajózási és védelmi ipari szektorban több mint húszéves tapasztalattal rendelkező szakemberek egy csoportja. Az Epicos tevékenysége ma 30 országra terjed ki, ez 2004 végéig a tervek szerint elérheti a negyvenet.
Kulcsszavak: GKM e-commerce hadiipar

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tesztüzemben elindult a MÁV-VOLÁN-csoport egységes utazástervezője

A vármegye- és országbérletek bevezetése után újabb szolgáltatás révén válnak átélhetővé azok az előnyök, amelyek a vasúti és autóbuszos közszolgáltatások integrációjában rejlenek az utasok számára.

2024. június 12. 20:35

K&H: lassul a cégek digitális átállása

A nem túl rózsás gazdasági kilátások és a finanszírozás, a pályázatok hiánya visszafogja a vállalatok innovációs kedvét.  Így elsősorban belső hatékonyságuk javítására és ügyfeleik jobb kiszolgálására összpontosítanak.

2024. június 12. 18:02

Húszezer résztvevő ismerkedhet az SAP legkorszerűbb megoldásaival Barcelonában

Június 11-én elstartolt a Sapphire 2024, az SAP éves szakmai konferenciájának európai állomása. Az üzleti szoftverek piacvezetője számos bejelentést időzített a barcelonai esemény idejére, így több tucat vállalati esettanulmány, megannyi együttműködési megállapodás, és az újabb meg újabb funkciókkal bővülő, legnépszerűbb vállalati szoftvereinek bemutatása adja meg a monstre háromnapos kongresszus tartalmi gerincét.

2024. június 12. 14:50

Az ABB célja a nettó zéró kibocsátású gyártás a bulgáriai Rakovszkiban lévő üzemében

Az ABB Energetika bulgáriai Rakovszkiban található gyára jelentős lépést tesz a nettó zéró káros kibocsátású működés felé azáltal, hogy a CO2e-kibocsátását 1250 tonnával csökkenti. Ez nagyrészt olyan energiaoptimalizálási intézkedéseknek köszönhető, mint a 100 százalékban mért és szabályozott energiafogyasztás, az épületfelügyeleti rendszer, a hőszivattyúk telepítése, a világítás LED-es korszerűsítése és az elektromos járművek (EV) töltőpontjainak kiépítése. 

2024. június 12. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30