A Sun körvonalazta "throughput computing" processzorfejlesztési stratégiáját

Kovács Attila, 2004. április 20. 19:05
A Sun Microsystems Magyarország képviseletében, az április 20-án a kft.által Budapesten tartott sajtótájékoztatón Fischer Erik a Sun processzorfejlesztési stratégiáját ismertette. Bejelentette, hogy a cég a 2004. július 1-jétől kezdődő 2005. pénzügyi év (FY05) célkitűzéseinek eléréséhez megfelelő átalakításokat hajt végre a vállalat több területén.

Ennek keretében, a következő generációs "throughput computing" (igen nagy kapacitású, egyidejűleg több alkalmazás futtatására alkalmas) rendszerek fejlesztésének felgyorsítását is célul tűzte ki a Sun, melynek eredményeképpen leállította két UltraSPARC - a "Millenium" és a "Gemini" kódnévvel jelölt - processzorfejlesztési projektjét annak érdekében, hogy minden eddiginél innovatívabb rendszerek fejlesztéseire tudja erőforrásait koncentrálni. Az elkövetkező időszakban az eddigieknél nagyobb prioritást kap és több belső erőforrással kíván a Sun dolgozni az egyébként a processzor termékfejlesztési tervekben már nyilvánosságra hozott projektjein, melyek kódneve "Niagara" és "Rock".

A "throughput computing" olyan nagy teljesítményre képes rendszert jelöl, ahol a nagy számítási igényű rendszerekkel (HPTC) szemben egyszerre több, különböző alkalmazás futtatását végzi el a számítógép. Az új processzornak köszönhetően, az UltraSPARC IV-gyel felszerelt Sun rendszerek gyakorlatilag kétszeres alkalmazás-teljesítményre képesek az előző generációs gépekhez képest. A 2005-ben az UltraSPARC IV+ bevezetésével a Sun újra megduplázza a szervereinek alkalmazás-teljesítményét annak érdekében, hogy a jelenleginél is jobb ár/teljesítmény arányú rendszereket tudjon ügyfeleinek biztosítani.

A Sun továbbra is erősen elkötelezett a processzor-tervezés és a "throughput computing" rendszerek iránt, azonban a "Millenium" projekt során, amelyet gyakorta azonosítottak az UltraSPARC V processzorral, világossá vált, hogy a teljesítmény további fokozása egy másik, még innovatívabb megközelítéssel sokkal hatékonyabban valósítható meg. Ezért született az a döntés, hogy a "Millenium" és "Gemini" kódnévvel illetett fejlesztéseket a cég leállítja és erőforrásait az új koncepció jegyében tervezett processzorok fejlesztésére fogja fordítani. Ez lerövidítheti az új, "Niagara" és "Rock" kódnéven bejelentett processzorok piacra kerülését, amelyek egyébként változatlanul SPARC-kompatibilisak lesznek. A Niagara és a Rock processzor-projekteket az ún. CMT (Chip Multi-Threading), vagyis többfonalas feldolgozást lehetővé tevő koncepció jegyében fejleszti a Sun Microsystems. 2005 és 2007 között a cég olyan radikálisan új CMT fejlesztéseket fog bemutatni, amelyek akár több tíz fonálon végeznek párhuzamosan adatfeldolgozást, ezzel pedig a jelenleginél mintegy 15-30-szor nagyobb alkalmazás "átvitelt" biztosítanak.

A Niagara processzor elsősorban a hálózati adatforgalom feldolgozását lehetővé tevő alkalmazások kiszolgálását fogja biztosítani, többek között web -és alkalmazás-szerver szoftverekre optimalizált processzorként. A Niagara 32 "fonál" egyidejű kezelését valósítja meg, melyből több dedikált fonál kimondottan a hálózati adatforgalom torlódásából adódó problémák elhárítását végezheti.

 

A Rock, a Sun harmadik generációs CMT processzora, ún. adatfeldolgozó processzorként (data-facing) elsősorban adatbázis és ERP rendszerek futtatására optimalizált rendszerekbe építve csaknem 30-szoros feldolgozási sebességre lesz képes a jelenlegi UltraSPARC III processzorokhoz képest. A Rock akár egyfonalas, akár többfonalas képességeit tekintve, a hírek szerint igen magas teljesítményre lesz alkalmas, melynek nyomán olyan informatikai szolgáltatások és piaci szegmensek is létrejöhetnek, melyek ma még nem is léteznek.

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38