Sulinet Digitális Tudásbázis

forrás Prim Online, 2004. március 4. 17:30
A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) célja, egy komplett, a műveltségi területeket minden közoktatási évfolyamon felölelő elektronikus tananyag-adatbázis és az azt kezelő dinamikusan testre szabható keretrendszer létrehozása.
Ennek alapvető feltétele, hogy a létrehozott adatbázis képezze le az iskola tantervét a különböző műveltségi területeken, és konkrét óravázlatokat, módszertani segédleteket, tananyagokat és elemi tanulási egységeket nyújtson a pedagógusok és a tanulók számára, amelyeket felhasználhatnak a mindennapi tanítás-tanulási folyamatban.

A 2004 szeptemberére elkészülő Tudásbázis összesen 102 évfolyam digitális tananyagát fogja magában foglalni, ezenkívül közel 70 kiegészítő oktatási segédanyagot, adatbázist és gyűjteményt, amelyeket idáig csak CD-n vagy könyvekben lehetett megtalálni. Ezek a tartalmak oktatási célra mindenki számára szabadon és díjmenetesen lesznek elérhetőek.

A rendszer egy elektronikus tananyag-adatbázis és tartalomkezelő eszköz, amely minőségileg új lehetőségeket biztosít interaktív multimédia tartalmak eléréséhez és felhasználásához az iskolai oktatásban. Lehetővé teszi eddig nem létező elektronikus oktatási anyagok elérését és felhasználását a mindennapi oktatásban, illetve egy támogató eszközt biztosít a pedagógusok számára az információ gyűjtő, értékelő és problémamegoldó gondolkodás magasabb szintjeire való felkészítéshez.

A rendszer tervezésekor alapvető cél volt egy minden tekintetben korszerű oktatási tartalomkezelő eszköz létrehozása és a széles körben elterjedt gyakorlati felhasználás megvalósítása. Ennek érdekében pedagógusok, diákok, szakmai szervezetek, tartalomfejlesztők kaptak szerepet az előállítás folyamatában.

Az SDT koncepció alapját a tartalmak legkisebb, önállóan még értelmes elemeire bontása jelenti, amely atomikus elemeket tananyagelemeknek neveztek el. Ezekből a tananyagelemekből állítják össze a tanórákon egy-egy konkrét oktatási feladatot lefedő tananyagelem-halmazokat, a tananyagegységeket. Ennek a megoldásnak köszönhetően a tartalmak dinamikusan, a helyi tanítási-tanulási környezetnek igényeinek, adottságainak megfelelően a pedagógusok által szabadon változtathatókká, szerkeszthetőkké válnak. A konkrét tartalmak (tananyagelemek, tananyagegységek) felhasználhatósági értéke is megnő, mivel több helyen lehet ugyanazokat felhasználni (pl.: egy rézmetszetet megjelenítő kép Buda ostromáról felhasználható történelemben, művészettörténetben, egy irodalmi mű illusztrálásában, stb...).

A létrehozott anyagok a Nat alapján elkészülő kerettantervek követelményeinek megfelelően képezik le a tanterveknek megfelelő törzsanyagokat a pedagógusok és a tanulók részére. A rendszert felépítő elemek a következők:

  • Újrafelhasználható tananyagelemek, melyek a legkisebb, önállóan létező építőkockák, mindazokkal a kiegészítő információkkal, melyek alkalmassá teszik a felhasználásra, további feldolgozásra. Fajtája szerint lehet egy szövegrész, kép, hang, animáció, szimuláció, filmrészlet, vagy feladat. Újrafelhasználható, mert több tananyag is hivatkozhat rá.
  • Tematikus tartalmi egységek, az építőkockákból (tananyagelemekből) összeállított tananyagokat reprezentálják, a legmagasabb szintű műveltégi terület, tantárgy, témakörtől a legkisebb foglalkozás vagy téma egységekig. Ezekhez szorosan kapcsolódóan érhetők el a tanárok számára fontos módszertani ajánlások, vagy a tananyag feldolgozására vonatkozó közvetlen információk.
  • Gyűjtemények, a lexikonszerű felhasználást támogató fogalom-, hang-, kép-, film-, vagy feladattárak.

A pedagógusok a központilag létrehozott törzsanyagokon kívül a már meglévő és esetlegesen, az általuk létrehozott új objektumokból saját tananyagegységeket is készíthetnek, amelyeket a rendszer megjelenítő felületén, vagy abból kinyerve más eszközökkel felhasználhatnak tanóráik megtartásánál.

Az SDT 2004. szeptember elsejétől lesz elérhető a közoktatás szereplőinek a számára, de lényeges kihangsúlyozni, hogy ez a dátum nem jelenti a tananyagfejlesztés végét, hiszen, ez a rendszer nyitott, folyamatosan bővül, egyre több digitális tananyag kerül bele. A lehetőség adott minden pedagógus számára, hogy átalakítsa a tananyagokat saját ízlésének megfelelően, de lehetőség lesz arra is, hogy saját anyagokat töltsön fel, és ezeket megossza tanár kollégáival.

A Tudásbázisba bekerülő anyagok fejlesztőit közbeszerzési eljárás, illetve pályázatok útján választották ki.

Az első pályázat nyertesei már befejezték a tananyagok elkészítését, ezek folyamatosan kerülnek bele a tananyagokat kezelő keretrendszerbe, a második pályázaton támogatást elnyertek már a harmadik részteljesítésüket fejezték be, 2004 májusára az ő tananyagaik és készen lesznek. Az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen gondozott harmadik pályázat nyertesei most kezdik a munkát, míg az utolsó, kizárólag pedagógusoknak meghirdetett pályázat előbírálati munkálatai folynak jelenleg.
Kulcsszavak: Sulinet

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59