"Full Digital": megújult autóhifi-termékcsalád a Panasonictól

forrás Prim Online, 2004. február 27. 22:00
Az innovatív és csúcsminőségű autóhifi szerelmeseinek mindig is a Panasonic volt az egyik legnagyobb név. A Panasonic ezt az előkelő helyezést kívánja tovább erősíteni az új modellekkel. A csúcstechnológiát képviselő DVD alapú autós navigációs rendszerektől a műszerfalba engedelmesen belesimuló kialakításon át a még több zenei formátum lejátszhatóságáig és az utazást még szórakoztatóbbá tévő megoldásokig mindent megtalálunk az új termékpalettán.
A Panasonic új koncepciójának középpontjában a "Full Digital" technológia áll. A 2004. évi termékválaszték zászlóshajójának szánt CD lejátszós rádióerősítőjében alkalmazott új digitális hangerősítés technológia és a továbbfejlesztett rádió DSP (digitális jelfeldolgozó processzor) a digitális technológia előnyeinek eddig még sosem tapasztalt sokoldalúságát teszi lehetővé. A hangképzés teljes folyamata - a CD-k és az MP3 és WMA tömörített zenei formátumú hangforrásoktól egészen a hangszórókig - digitális úton történik, így tökéletesen torzításmentes zenei hangzást élvezhetünk. A digitális hangzás tökélyének további segítséget nyújt a sokoldalú hangzásvezérlés (SQ, SQ7, SQ9), a tiszta és valósághű hangzást elősegítő hangdinamika-szabályozás, a hátsó hangszórópár mélynyomóként való használatát lehetővé tévő innovatív SBC-SW, valamint a mélynyomóval felszerelt rendszerek mélyhangjainak kivételes tisztaságát szolgáló hangváltó keresztezési pont.

A 2004-es modellek másik nagy erőssége a készülékek megjelenésének saját ízlésünket tükröző beállításainak sokoldalúsága. A még több autómodell számára elérhető egyszerű bekötési megoldás és a tetszetős, kikapcsolt állapotban teljesen elsötétülő előlapon kívül az új modelleknél még több kreatív szabadságot tesz lehetővé az egyéni beállítású kijelző és az éjszakai/nappali megvilágítás variálhatósága. A továbbfejlesztett nagy felbontású HD B-I.G. kijelzőpanel a 2002-es modellekhez képest több mint kétszer nagyobb felbontású, továbbá saját készítésű vagy letöltött álló és mozgóképek használatát is lehetővé teszi. Az állítható dőlésszögű motoros előlap a jobb rálátást és a vezetés biztonságának növelését szolgálja, míg a különleges fedőráccsal ellátott új hangszóró széria a “Full Digital" zenei élményt szólaltatja meg.

Új szolgáltatások és fejlesztések

"Full Digital" koncepció - A hangforrástól a hangszórókig terjedő, tisztán digitális technológiának és az innovatív integrált áramköri megoldásoknak köszönhetően a CD-ről vagy más digitális forrásokból származó zene átalakítás nélkül kerül feldolgozásra és erősítésre. A Panasonic CD lejátszós rádióerősítő csúcsmodelljében található ennek az új technológiának a “motorja": egy új digitális erősítő és a rádió DSP (digitális jelfeldolgozó egység).

  • Digitális erősítő - A hagyományos erősítők hangminőségét és zajszintjét hátrányosan befolyásolta, hogy a digitális hangjelet először analóg jellé kellet átalakítani, és csak utána kerülhetett sor a tulajdonképpeni erősítésre. A Panasonic új digitális erősítőjével ez a digitál-analóg átalakítás válik szükségtelenné, így a digitális hangjel közvetlenül erősíthető, ami a hangminőség nagymértékű javulásához, valamint a hangjel átalakításából származó jeltorzulások és alapzaj teljes mértékű kiküszöböléséhez vezet. A digitális erősítő 90%-os hatékonysága azt is jelenti, hogy elenyésző a teljesítményveszteség, és javul az energiafelhasználás. A zenehallgató számára mindez abban az utolérhetetlen gazdag és árnyalt hangzásban mutatkozik meg, amire csak egy teljesen digitális erősítő képes. A Panasonic CQ-C9800 csúcsmodellje 4 csatornáján egyenként 70W letisztult hang szólal meg.
  • rádió DSP - A Panasonic digitális műsorok vételére alkalmas jelfeldolgozó egysége az elkülönített tuner és az erősítő áramkörök közé ékelődik be. Ez a széles körű funkcionalitást és felhasználhatóságot lehetővé tevő rádió DSP technológia kiküszöböli a többutas bejövő jelek közti interferenciát és impulzuszajt, miközben javítja a jelformálást és az akusztikai effektusokat. További előnyként a rádió DSP megszünteti a szomszédos csatornák közti áthallást.

Javított hangvezérlés - A "Full Digital" technológiában feszülő energia maximális kihasználására a Panasonic olyan új hangszabályozási megoldásokat alkalmazott, amelyek minden hangot teljes mélységében képes megszólaltatni, valamint olyan egyedi beállítási lehetőségeket, amelyek minden zenei műfajhoz és az utastérhez is alkalmazkodni képesek. A mélyhangok jobb kiemelésével a Panasonic két új technológiája a közép és felső kategóriájú autós hi-fi berendezések tulajdonosok igényeit hívatott kielégíteni.

  • SQ9, SQ7 & SQ hangzásvezérlés - Az egyetlen gombnyomással aktiválható SQ üzemmód hat különböző gyári beállítású hangzásképet tartalmaz (Flat, Rock, Pop, Vocal, Jazz és Club), amelyek hatására úgy érezhetjük, mintha élő zenét hallgatnánk. Az SQ7 (7-sávos EQ) és az SQ9 (9-sávos EQ) üzemmódokkal saját ízlésünk szerint módosíthatjuk a hangzásképet a középfrekvencia beállításával és az egyes frekvenciasávok ±12dB értékek közötti módosításával. Beállításainkat a grafikus kijelzőn ellenőrizhetjük. A Panasonic hangminőség beállítási funkciói a “Full Digital" modellekben maximális hatékonysággal alkalmazhatóak. A digitális technológiának köszönhetően nemcsak az analóg rendszerek hangzásképi beállításainál elkerülhetetlen hangtorzítás küszöbölhető ki, de a sokkal részletesebb beállítási lehetőségek által minden egyes hangsáv az utastér akusztikájának legmegfelelőbben szólalhat meg.
  • Hangdinamika-szabályozás - A hangzás tisztaságának javítására és az “élő" zenei hatás elérésére a Panasonic az ú.n. Dedekind szűrőt alkalmazta a hangdinamika szabályozásához. Ez a megoldás kibővíti a magas és mély hangtartományokat, így természetesebb hangzást ér el. A G-EQ csúcsérték és a mélysugárzó határfrekvenciájának beállításával nagyobb linearitást érhetünk el.
  • SBC-SW - A 4-hangszórós rendszerek tulajdonosainak az SBC-SW innovatív és pénztárcakímélő megoldást kínál a hátsó hangszóró pár mélynyomóként történő használatára. A határfrekvenciák a keresztezési levágási pontokhoz rendelésével az alul- és felüláteresztő szűrő szintek tulajdonképpen SBC határfrekvenciákként is működnek. A hátsó hangszórók kimeneti teljesítményének szabályozásával az utastér elülső részén valósíthatunk meg jobb hangzást.
  • Hangváltás - A mélysugárzós rendszerek hangzásának javítására egy kétirányú hangváltó biztosítja a kivételes tisztaságú és mélységű basszushangzást. Már a leggyakrabban alkalmazott 5 fokozatú hangváltó is kiváló hangzást biztosított, de a Panasonic legmodernebb 9800-as szériájában a határfrekvencia 5Hz-enkénti fokozatokban állítható, ami valóban tökéletes hangzásbeállítást tesz lehetővé.

Egyéni beállítások

Egyéni beállítású kijelző (új HD B.I.G. kijelző) - Az új generációs, nagyfelbontású HD BIG kijelző videó minőséget megközelítő képminőségét (20 480 pixel), valamint a CD-R lemezek megnövelt kapacitását kihasználva a Panasonic olyan kijelzőt tervezett, amely egyedi beállításokat is lehetővé tesz. A gyárilag beállított beköszönő és záró képi elemeket például lecserélhetjük a Panasonic “IMAGE STUDIO" weboldaláról letöltött álló és mozgóképekre. Amennyiben rendelkezünk az “IMAGE STUDIO" szerkesztő / konvertáló alkalmazásával, saját számítógépünkkel is készíthetünk különböző képanyagokat. A teljespontú és CFL technológiák kombinációjával készült, nagyteljesítményű memóriával ellátott HD BIG kijelzők négyszintű színárnyalása kivételesen filmszerű mozgókép-megjelenítést, élénk mintázatokat és dinamikus 3D grafikákat tesz lehetővé.

Új éjszakai / nappali megvilágítás - A világon először megjelenő színváltó akril előlap éjszakai / nappali megvilágítás hét, előre beállított színének felhasználásával megközelítően egy milliónyi színárnyalat közül választhatjuk ki az utastér színvilágához leginkább illő árnyalatot. Ezenkívül választhatjuk a “Storm" beállítás folyamatosan váltózó színeit, vagy a “Level" funkció hangerőhöz igazodóan hullámzó erősségű színhatásokat is. Alkonyatkor az előlap kijelzőjének kerete meleg színekben izzik, ami lágyan kiemeli a kijelzőt, egyben jobban láthatóvá is téve azt. A színbeállításokat egyszerűen elvégezhetjük a forgókapcsoló alatt elhelyezkedő szín-gombbal.

Motoros CD lejátszó / rádióerősítő előlap - A motoros előlap alsó része kicsúsztatható, így az előlap három, gyárilag beállított szögben megdönthető, ezzel is elősegítve a legkényelmesebb rálátást. A kényelmesebb rálátással a vezetés biztonsága is nő.

Új hangszórószéria

Diszkrét peremkialakítás - A surround hangszóró hengeres széle a hangszóró külső kerületén belül és alatt helyezkedik el. Ez a diszkrét peremkialakítás a nagyobb teljesítményt a hangszóró helyigényének növelése nélkül valósítja meg. Az így kapott nagyobb tölcsér és szélesebb membrán hatékonyan javítja a mélyebb frekvenciák visszaadását, miközben csökkenti a peremsugárzásból eredő torzítást.

Hologramszerű felület design - A gyors technológiájú fröccsöntéssel készült, vékony és könnyű tölcsér újonnan kifejlesztett, nagy rugalmasságú polikristályos PP (polipropilén) membránja rendkívül csekély belső veszteséggel képes a hangok visszaadására. Az ilyen anyaggal készült hangszórók egyszerre rendelkeznek a cellulóz alapú membránok kiváló hangtisztaságával és a polimer membránok alacsony torzítási értékeivel. A tölcsér egyedien vonzó külsőjét a hologramszerű kialakítás örvénylő színeinek köszönheti.
Kulcsszavak: autotech Panasonic

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38