Nagy lökést adhatnak a kínaiak a Linux fejlődésének

Kínai taggal bővült a legjelentősebb Linux-csoport, az OSDL

Hûvös Imre, 2004. január 31. 18:35
Pénteken csatlakozott az Open Source Development Labshoz (OSDL) a kínai Co-Create Open Source Software cég. A lépés nagy lökést adhat a Linux fejlődésének világszerte, és tovább erősítheti a kormány által stratégiailag támogatott, erősen felfutó kínai Linux-terjedést.

Az OSDL-nek, ahol az alapítás éve, 2000. júniusa óta a legendás Linux Torvalds is dolgozik, jelenleg így már 32 tagja van, köztük a szoftveripar és a felhasználók legnagyobbjai. Alapítói az IBM, a HP, a Computer Associates, az Intel, és a NEC. A teljes betűrendes lista úgy kezdődik, hogy Alcatel, Cisco, majd a Dellen, Ericssonon, Red Haten, Transmetán és más nagyon nagyokon keresztül a VA Software-rel végződik. A C-Create rövid időn belül a második ázsiai - és első kínai - csatlakozó: a múlt héten lépett be a csoportba a japán Nec Soft.

A Co-Create-et 2001-ben (az OSDL születését megelőzve!) alapította 10 kínai szoftvercég és a Co-Create az OpenDesktop.net legfőbb támogatója. Az OpenDesktop.net, a nevében is benne van, a Linuxnak a kereskedelmi forgalmú asztali gépekbe vitelén dolgozik, továbbá fejleszti különböző operációs rendszerek kompatibilitását és hálózatos Linux megoldásokat is kínál. A CoCreate képviselője azt várja, hogy hamarosan újabb kínai cégek csatlakoznak a csoporthoz.

A nyílt forráskódú szoftverek rohamosan terjednek Kínában a kormányzati és a vállalati szférában egyaránt. A kínai kormány erősen támogatja, hogy a Kínában forgalmazott gépekben hazai fejlesztésű szoftver működjön, márpedig a zárt forráskód és a kereskedelmi forgalmazás nem kedvez ennek. És Kína nemcsak önmagára gondol, egyedül Peking tavaly 120 millió dollárért exportált szoftvert, ami közel 30 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt.

A Red Hat 2004. elején nyitott irodát Pekingben, ahol a Red Flag Software-rel fog együttműködni. A Microsoft sem hanyagolhatja el a kihívást, tavaly ő is nyitott egy fejlesztőlabort Kínában, ahol kiválasztott cégek betekinthetnek a Windows titkaiba.

Az állami tulajdonú Beijing Software Industry Productivity Center becslését idézve az OSDL azt közli, hogy Kínában a Linux-eladások száma évente jelenleg mintegy 40%-kal nő, és míg 2002-ben ez a szám 6,3 millió dollár volt, 2007-re 38,7 dolláros bevételt várnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36