Az Intel a tajvani alaplapgyártók pozíciójára tör Kínában

Tóth Kristóf, 2003. december 30. 10:10
A chipóriás Intel Corp. jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a társaság alaplap üzletága a vezető gyártók közé kerüljön Kínában.
A világ legnagyobb chipgyártója egyelőre meglehetősen sikeres a dinamikusan fejlődő és egyre nagyobb piacot képviselő Kínában. A társaság már korábban bejelentette, hogy komoly tervei vannak a kínai PC-piacon, és ezek elérése érdekében minden erőfeszítést hajlandó megtenni.

Az Intel jelenleg a növekedés elsődleges forrásának tartja Kínát, amely ázsiai ország egyes előjelzések szerint néhány éven belül a világ legnagyobb PC-piacává válik, megelőzve az Egyesült Államokat is. Ennek megfelelően a társaság kínai alaplapeladásai jelentősen növekedtek az idei éven is, és az év egészét tekintve elérték a 700 ezer darabot.

A chipóriás Intel a 2004-es évben a vezető tajvani gyártókat, vagyis az ASUSTeK Computert, Elitegroup Computer Systemst (ECS), Micro-Star Internationalt (MSI) és Gigabyte Technologyt is utol szeretné érni az eladott alaplapok tekintetében.

Az alaplapeladások Kínában várhatóan 20 százalékkal fognak emelkedni a 2004-es évben, az Intel 1,2 millió darabos tervezett eladási darabszáma azonban ennél jóval nagyobb, 71,4 százalékos növekedést jelentene a társaság számára.

Az Intel a siker érdekében számos lépést tervez. A társaság többek között processzorral együtt csomagolva szállítaná egyes alaplapjait, és egyes jelentések szerint az Intel alaplapra és processzorra épülő számítógépek marketingkampányát is támogatni fogja a kínai rendszerintegrátorok számára. Az Intel alaplapok átlagos ára jelenleg 60 dollár körül mozog Kínában.

Ami a riválisokat illeti, az ECS 2,0 millió, az MSI 1,3 millió, a Gigabyte 1,2 millió, az ASUSTeK pedig 1,0 millió alaplapot adott el Kínában az idei év folyamán.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09